torstai 19. heinäkuuta 2018

Helteellä hevosen kanssa - selviytymisvinkkejä!

Helle ja hevonen?Täytyykö hevosen antaa lomailla hellepäivät, vai voiko sitä liikuttaa? Kevyesti, normaalisti?

Pallura liikkuu helteilläkin, mutta pienin rajoituksin. Helteitä tulee lähes joka vuosi (paitsi 2017, silloin meillä oli Hämeenlinnassa tasan yksi hellepäivä) ja edellisen hevosenikin kanssa selvisimme niistä aina hienosti. Tärkeää on muistaa muutama oleellinen juttu.



Laitumella/tarhassa:

- Vettä on oltava AINA saatavilla. Hevosen juomisen määrää on syytä tarkkailla, helteillä raskaassa työssä oleva hevonen tarvitsee nestettä lähemmäs sata litraa päivässä. Vesiastiat tulee myös pitää puhtaana, jotta juominen on hevoselle mahdollisimman houkuttelevaa.

- Hevosella tulee olla mahdollisuus päästä varjoon koko ajan. Käytännössä se hellepäivänä tarkoittaa sitä, että pitää olla mahdollisuus mennä joko puiden alle tai katokseen. Aurinko porottaa päivän kuumimpaan aikaan niin korkealta, etteivät laitumen reunoilla, aidan toisella puolella olevat puut, riitä varjostamaan. Ei ole väliä, käyttääkö hevonen tarjottua varjoa vai ei, mahdollisuus siihen on kuitenkin oltava. Varsinkin suorassa auringonpaahteessa hiekkatarhassa lämpötila saattaa kohota valtaviin lukemiin hiekan vielä heijastaessa lämpöä, joten varjomahdollisuus on oltava!

- Mikäli laitumella tai tarhassa ei ole varjoon pääsemisen mahdollisuutta, tulee hevonen viedä kuumimmaksi ajaksi lepäämään talliin. Jos hevonen ei laidunna 24/7, onkin järkevää muuttaa päivärytmi niin, että päivät ollaan sisällä ja yöt ulkona. Yö on usein hevoselle miellyttävintä laidunnusaikaa. Päivät tallissa viettämällä välttyy myös paarmainvaasiolta.




Treenatessa ja treenin jälkeen:

- Ratsastus ja helle? Ei mahdottomuus. Helteellä treeni kannattaa sijoittaa joko aikaiseen aamuun, tai myöhäiseen iltaan, jos mahdollista. Hevonen kestää kuitenkin kuumaakin hyvin, joten helle ei ole este treenille päiväsaikaankaan, kunhan huolehditaan nesteytyksestä ja hevosen viilentämisestä treenin jälkeen. Työskentelyjaksojen välissä kannattaa toki tehdä pidempiä kävelypätkiä, jotta niin hevonen kuin ratsastajakin jaksavat paremmin.

Mikäli edessä on kuitenkin esimerkiksi raskaampi ja pitkäkestoisempi kisakoitos helteessä, hevonen kannattaa totuttaa kuumassa liikuttamiseen "pehmeällä laskulla" muutamana päivänä ennen koitosta. Näin se on jo lämpöön tottuneena jaksaa suorittaa paremmin. Kisapaikalla kannattaa toki pitää hevosta mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon varjossa ja viilentää sitä vedellä.

- Treenin jälkeen hevonen viilentyy parhaiten huuhtelemalla se viileällä vedellä, viilaamalla vesi pois ja huuhtelemalla uudestaan. Tätä toistetaan niin kauan, kuin tarpeellista. Viimeisen huuhteluveden voi jättää kuivaamatta. Vaikka edelleen  elää vahvana myytti siitä, että märän hevosen karvapeite alkaa kiehua auringossa, se ei pidä paikkaansa. Veden viilentävä vaikutus perustuu siihen, että märkä vesi sitoo lämpöä itseensä ja haihtuessaan viilentää hevosta. Märkä karvapeite siis luovuttaa tehokkaammin lämpöä kuin kuiva. Jos et usko minua, usko Dr David Marlinia (klik!) .
Huuhtelulla viilentämistä toistettaessa kannattaa kuitenkin vetää hiki välissä aina viilalla pois, jotta sen sitoma lämpö poistuu hevosen iholta.

Hevosta vedellä viilentäessä kannattaa valella vedellä erityisesti kaulaa, jalkojen sisäpuolta ja vatsan alusta. Näissä kohdissa menee isoja verisuonia ja hevonen jäähtyy nopeammin.
 
- Itse selviät treenistä paremmin pukemalla päälle kylmällä vedellä kastellun T-paidan! Itse hyödynnän tätä usein myös pihatöitä helteellä tehdessä ja hyvin jaksaa aina niin kauan, kunnes paita kuivuu. Muista myös huolehtia omasta nesteytyksestä!

- Treenin jälkeen satulahuopa ja mahdolliset romaanit yms. kannattaa irrottaa satulasta kokonaan kuivumaan. Niiden sisältämä hiki ei tee hyvää satulalle. Huopa kannattaa myös pestä riittävän usein, sillä siihen kovettuva kuivunut hiki saattaa hangata hevosta.



Kuljetuksessa:

-Huolehdi siitä, että trailerissa on riittävä ilmanvaihto, eli kaikki mahdolliset räppänät auki. Liikeessä oleva traileri pysyy siedettävänä ilman vaihtuessa, mutta heti sen pysähtyessä paikalleen ilmanvaihto lakkaa ja lämpötila trailerissa saattaa kohota katastrofaaliseksi. Älä siis pysähdy kisamatkalla hampparille huoltsikalle!

- Jos matka on pitkä, kannattaa pysähtyä välillä juottamaan hevonen.

- Vaikka et juottaisikaan hevosta matkalla, kannattaa silti varautua täydellä (kannellisella toki!) vesiämpärillä. Näin saat heti perille saavuttuasi juotettua hevosen, eikä tarvitse heti ensimmäiseksi lähteä etsimään vesipistettä.

Ruokinnassa:

Nesteensaannin lisäksi on huolehdittava myös hevosen riittävästä suolan ja elektrolyyttien saamisesta. Hevonen menettää hikoillessa runsaasti suoloja, ja ne on korvattava. Hevonen saa suolaa muun muassa suolakivestä, mutta helteillä hevosen ollessa kovassa treenissä voi silti olla paikallaan sekoittaa suolaa joko rehuun tai veteen riittävän natriumin saannin varmistamiseksi. Lisäksi jokin elektrolyyttivalmiste voi olla paikallaan. Pallura nauttii helteillä väkirehujen joukossa päivittäin pansuolaa, sillä se sisältää hevoselle tärkeitä elektrolyyttejä eli natriumkloridia, kaliumia ja magnesiumia. Myös varta vasten hevosille valmistettu kaupasta saatava elektrolyytti on varteenotettava vaihtoehto!

Tarkkaile ja tutki!

Hevosella lämpöhalvauksen oireita ovat mm. turha uneliaisuus ja elintoimintojen häiriöt. Toisaalta, helteellä saattaa väsyttää muuten vaan, joten helpoiten varmuuden lämpöhalvauksesta saa mittaamalla hevosen ruumiinlämmön. Terveen aikuisen hevosen ruumiinlämmön tulisi olla 37-38 C, joten sitä korkeammat lukemat voivat kertoa lämpöhalvauksesta. Jos hevonen on nuutunut ja nukkuu paljon ja sillä esiintyy lihasheikkoutta ja seisomisvaikeuksia, kyseessä saattaa olla lämpöhalvaus.

Hevonen saattaa helteellä myös kuivua, jollei se juo tarpeeksi. Kuivuminen on helppo testata painamalla hevosen ihoa sormella. Mikäli iho ei palaudu painamisesta muutamassa sekunnissa, hevonen saattaa olla kuivunut. Pieneen kuivumiseen riittää ensiavuksi juottaminen, mutta vakavampi kuivuminen vaatii eläinlääkärin tekemää nesteytystä.

 Palluralle aivan normaali nukkumisasento, jollekin muulle välttämättä ei.


Ottiko ohraleipä?

Jos hevosella on lämpöhalvaus, ensiapu on hevosen viilentäminen vedellä ja vieminen viileään paikkaan. Ota välittömästi myös yhteys eläinlääkäriin, sillä lämpöhalvaus saattaa pahimmillaan johtaa hevosen kuolemaan.

Nauti!

 Kun minimoi helteen hevoselle aiheuttaman stressin, voi hyvillä mielin nauttia lämmöstä! Saamme sitä tänne Suomenmaahan ihan liian vähän. Älä siis pingota! Jos mahdollista, kevennä hevosen treeniä ja nauti kesästä. Syksy ja sadekelit tulevat kuitenkin!



Edesmenneen Veera-tammani kanssa uimasilla kauan, kauan sitten...

 Palluraterkuin
Jenni


                     

 
 

4 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä helteeseen! Itselleni tuli uutena tuo paidan kasteleminen, täytyy kokeilla! :)

    VastaaPoista
  2. Apua toi Stellan nukkumisasento :'D tietää mammalle harjaushommia!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!