Älä pihistele heinässä!
Tämä on itse asiassa säästövinkkini numero yksi. Tietenkään täysihoidossa hevostaan pitävä ei välttämättä voi vaikuttaa asiaan. Mutta riittävä määrä korsirehua hevoselle edistää sen terveyttä huomattavasti ja vaikuttaa eläinlääkärikuluihin pienentävästi.
Riittävä määrä korsirehua:
- edistää mahan ja suoliston hyvinvointia
- tarjoaa hevoselle pureskeltavaa tarpeeksi eli hampaat pysyvät paremmassa kunnossa
Tässä toki on kääntöpuolensa, eli hevosta ei saa päästää lihomaan, jotta sille ei aiheudu aineenvaihduntasairauksia.
Minimoi heinähävikki
Siinä missä heinästä ei kannata pihistellä, olisi kuitenkin suotavaa, että se menee hevosten mahoihin eikä polkeudu heinään. Mieti siis ruokintasysteemi, joka minimoi hukan.
Laske rehuille kilohinnan sijaan päivähinta
Toisinaan kalliimpi rehu, kivennäinen tai lisäravinne saattaakin tulla halvemmaksi, jos sen annostus on pienempi.
Hevoselle pitkät ulkoiluajat
Tämä vinkki koskee vain hevosia omassa tallissa pitäviä. Mutta pitkät ulkoiluajat säästävät kuiviketta ja karsinan siivoukseen menevää aikaa. Ja erittäin suurella todennäköisyydellä hevonenkin nauttii!
Osta tarpeelliset varusteet käytettynä
Kun olet varustetta vailla, erittäin suurella todennäköisyydellä sellainen löytyy käytettynä joko Facebookin kirppispalstoilta tai tori.fi:stä. Samoilla palstoilla hankkiudut eroon myös itsellesi tarpeettomaksi käyneistä kamoista!
Lue vinkit onnistuneisiin Facebook-kirpputorikauppoihin täältä!
Pohdi myös, että voisiko tarvitsemaasi varustetta saada vuokralle. Esimerkiksi kuolaimet maksavat nykyään mansikoita, sillä ne ovat kehittyneet aimo harppauksin paremmin hevosen suuta mukaileviksi. Tarjolla on jos jonkinmoista suukappaletta, ja yhteistä niille kaikille tuntuu olevan korkea hinta, jolloin kuolainkokeilut tulevat kalliiksi. Jotkut kaupat kuitenkin tarjoavat nykyään kuolainten vuokrausta, joka mahdollistaa edullisemmat sovitukset. Myös satuloita voi nykyään vuokrata.
Älä osta heti uutta vaan tutki, voisiko vanhan vielä korjata.
Valjassepät korjaavat rikkimenneitä nahkavarusteita ja jotkut suutaritkin tekevät valjaskorjauksia. Jos suitsista hajoaa poskiremmi, osta vain uudet poskiremmit sen sijaan, että nakkaisit koko suitset roskiin. Osumaa ottaneen ulkoloimenkin saa vielä paikattua vedenpitäväksi (katso niksi siihen tästä.)
Riimut voi korjata, samoin jopa rikkinäisen ruokinta-astian.
Ota roskiin menevistä varaosat talteen!
Kun esimerkiksi loimi on käytetty viimeiseen riekaleeseen asti, ota siitä jalkalenkit ja soljet vielä talteen varaosiksi.
Osta vain tarpeeseen!
Jos 300 gramman toppaloimelle on käyttöä vain kolmena päivänä vuodessa, pärjäisikö hevonen kuitenkin, jos laittaisit ne kaapista jo löytyvät 100 gramman tallitoppiksen ja 200 gramman ulkotoppiksen päällekkäin?
Kilpailuta myös varustehankinnat!
Kun olet päättänyt hankkia jonkun varusteen, kannattaa uhrata viisi minuuttia varusteen googlailuun. Silloin löydät useampia vaihtoehtoisia kauppoja joista ostaa ko. varuste ja näistä voit valita halvimman. Jos et osta kiviljalkakaupasta, ota huomioon myös toimituskulut!
Kannattaa hyödyntää myös sesonkien lopun alennusmyynnit. Jos tiedät lopputalvesta, että ensi talvena tarvitsette uuden toppaloimen, kannattaa katsoa, jos sen löytäisi alennusmyynnistä.
Köyhällä ei ole varaa ostaa halpoja varusteita!
Valitettavasti ko. sanonta pitää ihan liian usein paikkaansa. Toisinaan saattaa löytää jonkun ihan huipun halpistuotteen, mutta esimerkiksi satulahuovissa olen huomannut, että ne kahdenkympin halpikset menevät äkkiä ällöiksi liruiksi, kun taas useamman kympin (ei tarvitse edes ostaa niitä satasen huopia) huovat kestävät hyvinä pesuista toiseen. Sama pätee myös nahkavarusteisiin; laadukas nahka vain paranee käytössä.
Ja hei, myös näitä satulahuopia ja parempia nahkavarusteita kannattaa kytätä alennusmyynneistä ja facebook-kirppiksiltä!
Huolla varusteitasi!
Laadukkaat nahkavarusteet ovat kutakuinkin ikuisia, kun ne huoltaa oikein. Hankintahinta tulee kuoletettua vuosien kuluessa. Katso vinkit nahkavarusteiden hoitoon täältä!
Vertaile tallipaikkojen kokonaiskustannuksia.
Tämä edellyttää tietenkin, että paikkakunnallasi on vaihtoehtoja, kaikilla paikkakunnilla ei ole. Laske, paljonko sinulla kuluu kuukaudessa polttoaineeseen kun käyt tallilla ja pohdi, voisiko kalliimpi tallipaikka tulla kuitenkin edullisemmaksi, jos se olisi lähempänä. Sisältyykö tallipaikkaan hevosesi perusrehut vai joudutko ostamaan paljon lisäksi? Sisältyykö tallivuokraan tarpeeksi heinää vai joudutko ostamaan lisäksi heinähaketta tms?
Kierrätä!
Tämä vinkki koskee lähinnä niitä, joilla on hevoset pihassa. Hevosista ja niiden oheistoiminnasta tulee ihan järkyttävä määrä roskaa. Lisäravinteista ja muista tulee loputon muovipurkkimeri ja metallisia kenkiä löytyy joka nurkalta kengityksen jälkeen. Säästät sievoisen summan jätelaskussa, kun kierrätät ne! Ammattimaisesti tallia pyörittävä ei tietenkään voi viedä näitä jätteitä ilmaiseksi kauppojen tms. kierrätysastioihin, mutta oletan, että muutaman hevosen kotitallin muovi- ja metallijätteet voi viedä ilmaiseksi yleisiin kierrätyspisteisiin (korjatkaa joku, jos olen väärässä).
Ja ammattimaisesti tallia pyörittäville tiedoksi, että romumetallista jopa maksetaan! Toki ihan muutamia kenkiä ei kannata lähteä myymään, mutta isommasta satsista voi saada rahaakin.
Perinteinen vinkki..kirjaa ylös kaikki menot. Se auttaa.
VastaaPoistaTotta, tää on kyllä hyvä keino. Mutta myös masentava :D
PoistaJoo tuo menojen kirjaaminen on ihan ykkösjuttu! Ainakin silmät avaava jos ei muuta :D
VastaaPoistaListoilla monia vinkkejä jotka olen itsekin havainnut hyviksi.
Joo, itse olen nyt pari kuukautta harrastanut tuota menojen ylös kirjaamista ja voin kertoa että se on masentavaa luettavaa :D
Poista