maanantai 18. helmikuuta 2019

Talliniksi: Lukostaan hajonneen riimun korjaus ilman ompelemista

Vaikka tykkäänkin ostella Palluralle uusia varusteita IHAN LIIALLISUUKSIIN asti, inhoan silti heittää mitään käyttökelpoista roskiin, jos sen saa vielä korjattua. Minulta löytyy ainakin viidestä eri kohtaa paikattu villaratsastusloimi, useita paikattuja kuivatusloimia, riimunnaruja, joiden lukot on vaihdettu uuteen. Viime viikolla laitoin Palluralle päähän uuden riimun, ja jo heti ensimmäisenä päivänä se löytyi lukko rikki tarhan pohjalta.

Lukon vaihtaminenhan olisi helppoa, jos osaisi ommella ja olisi ompelukone, joka pystyy ompelemaan noin paksua materiaalia kaksinkertaisena. Olen huono ompelemaan enkä lähtenyt edes kokeilemaan, olisiko koneeni kyennyt tuohon. Mutta pulttisaksia osaan onneksi käyttää paremmin! Pulttisaksissa on sen verran vääntövoimaa että vanha lukko irtosi ihan kevyesti. Tilalle pujotin pienen palohaan, ja kas näin riimu oli taas käyttökunnossa!


Palohakoja saa muuten edullisimmin ainakin meilläpäin kilotavarana Tokmannilta. Yksittäin ostettuna ne saattavat maksaa useamman euron, mutta kilotavarana ruuvihyllystä ne kustantavat vain muutaman kymmenen senttiä kappaleelta! Pidänkin nykyään aina kotona ja tallilla eri kokoisia palohakoja varalla.

Lisäksi tietenkin kannattaa aina säästää varaosiksi roskikseen menevistä loimista soljet, lukot ja helat, sekä tietenkin jalkalenkit, jos ne ovat vielä ehjät. Näin on aina hyvin varaosia saatavilla!


Se, kummin päin palohaan kiinnittää, on sitten ihan mielipidekysymys, kuten loimien etuosan  pikalukkojenkin suunta. Tästäkin olen nähnyt vääntöä, miten päin ne pitää kiinnittää ja luonnollisesti kunkin mielipide on aina se ainoa oikea ;) Näin päin kiinnitettynä palohaka voi teoriassa, TODELLA HUONOLLA TUURILLA, upota hevosen poskeen sopivan iskun tullen, mutta toisin päin kiinnitettynä se on sitten leikkikaverin silmässä.  Itse nyt kiinnitin näin päin, sillä pidän Palluran poskea kuitenkin parempana uppoamispaikkana kuin kaverin silmää. Ja tähän tosiaan vaaditaan todella huonoa tuuria ja jos ne ovat itsensä johonkin rikkoakseen, se voi vallan hyvin olla jotain muutakin kuin riimu. Palohaat myös yleisesti ottaen ovat melko jäykkiä eivätkä aukeile itsekseen.

Taas tuli säästettyä kymppi rahaa mutta ennen kaikkea rutkasti luontoa!

Palluraterkuin
Jenni

Ps. Muita hyviksi havaittuja talliniksejä:


3 kommenttia:

 1. Vitsi miten ihanan yksinkertainen niksi taas kerran! Noita lukkoja aina hajoaa, niin tällä vinkillä ehkä täysin käsityötaidotonkin osaa fiksailla! Tuntuu niin hölmöltä heittää muuten täysin ehjää pois, mutta ainakin mulla näitä ikuisuusprojekteja aina kertyy nurkat täyteen, kun ei tiedä miten niitä korjaisi ja mistä aloittaisi �� nää sun talliniksit on kyllä ihan lemppareita, kun ne on niin yksinkertaisia ja käytännöllisiä! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tää on tosiaan siitä ihan huippuniksi että on nopea toteuttaa, ei tarvitse jättää riimua sinne kaapin perille odottelemaan että koska ehtisi korjata ;)

   Poista
 2. Noin mäkin korjasin tallikaverin riimun, kun sille ei ollut varariimua. Hyvin on toiminut jo useamman kuukauden! 👌

  https://nelistelya.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!