lauantai 15. syyskuuta 2018

Nahkavarusteiden hoidosta

Myönnän, olen varustefriikki. Nautin kauniista ja toimivista nahkavarusteista, ja hyvälaatuinen nahka onkin hyvinhoidettuna lähes ikuista. Mutta millaista on se hoito, jolla nahka pysyy hyvänä? Tässä 7 vinkkiä nahkavarusteiden hoitoon!

Varusteiden puhdistus


1. Puhdista!

Hyvälaatuinen nahka kestää yllättävänkin ronskia lotraamista veden kanssa, kunhan se saa jälkeenpäin vähän rasvaa pintaansa. Kurainen nahkavyö kannattaakin huuhdella juoksevalla vedellä kuraroiskeista sen sijaan, että hinkuttaisi sen satulasaippualla ja sienellä puhtaaksi. Kurassa oleva hiekka nimittäin sienellä vyön pintaan hierottuna naarmuttaa vyön pintaa. Kun vyö on huuhdeltu juoksevalla vedellä kurasta puhtaaksi, tulee se rasvata, jotta nahka pysyy notkeana.

2. Käytä saippuaa harkiten!

Hyvälaatuinen nahkasaippua hoitaa nahkaa, mutta liiallinen saippuan kanssa lotraaminen tekee nahkasta limaisen tönkköä. Toisinaan siis suitsille riittää pelkkä hikien pyyhkiminen kostealla rätillä, Kuolassa oleva alaturparemmi taas usein kaipaa puhdistamista saippuankin kanssa, ja usein vielä rasvaa perään.

3. Pyyhi saippua pois!

Saippuaa ei kannata jättää nahkan pintaan "hoitamaan nahkaa", sillä hoitamisen sijaan se tekee nahkasta limaista ja limasaippua nahkan pinnassa myös kerää likaa itseensä. "Huuhtele" siis saippua pois nahkan pinnasta kostealla rätillä.

4. Rasvaa tarvittaessa!

Hyvälaatuinen, pehmeä nahka ei joka pesukerran jälkeen tarvitse rasvaa ja liiallinen rasvaus jopa venyttää nahkaa ja heikentää sitä. Kuitenkin koppura nahka kaipaa rasvaa pintaansa, sillä myös liian kuiva nahka heikkenee ja saattaa katketa.

7 vinkkiä nahkavarusteiden hoitoon
 5. Älä rasvaa satulaa!

Satula ei juurikaan rasvaa kaipaa, paitsi ihan poikkeustapauksissa, jos se on saanut paljon vettä niskaansa. Istuinta ei saisi missään nimessä rasvata, jottei sen nahka veny ja ala mennä rullalle. Myöskään toppausten aluetta ei saisi rasvata. Vastinhihnoja kannattaa myös rasvata erittäin harkiten, sillä nekin venyvät liiasta rasvasta.

Nykyään uudempia satuloita kehotetaan hoitamaan vain niille tarkoitetuilla aineilla ja ohjeilla, ja kannattaakin aina tehdä satulan valmistajan ohjeen mukaan. 

6. Älä jätä hikisiä satulahuopia ja romaaneita kiinni satulaan kuivumaan!

Hiki ei tee satulalle hyvää, joten irrota aina satulahuopa ja romaani ja laita ne erilleen satulasta kuivumaan. Lampaankarvainen romaani kannattaa muutenkin irroittaa satulasta aina silloin, kun satula ei ole hevosen selässä. Näin romaani pysyy muhkeampana.

7. Säilytä kuivassa ja lämpimässä!

Kosteassa ja kylmässä tilassa nahka homehtuu. Pintahome on vielä pestävissä pois, mutta hometta saattaa pesiytyä myös esimerkiksi toppauksiin. Puurunkoisten satuloiden metalliniitit saattavat kosteassa ruostua ja katketa, mikä johtaa rungon vaurioitumiseen. 

Pidä siis hyvää huolta nahkavarusteistasi, niin ne kestävät äidiltä tyttärelle ja isältä pojalle!

Palluraterkuin
Jenni


2 kommenttia:

  1. Nämä olivat hyvät ohjeet, olen samaa mieltä kanssasi näistä toimintatavoista. Se ei ole syntiä, ettei rasvaa, jos varuste ei sitä tarvitse! :) Täällä Hingunniemessäkin kun puhdistetaan varusteet joka käyttökerran jälkeen, pysyvät ne hyväkuntoisina vuodesta toiseen. Hevosten passihoitajat huolehtivat varusteiden säännöllisestä ja tarpeenmukaisesta rasvaamisesta ja käymme omin kätösin korjaamassa rikki menneet varusteet valjasverstaalla- minusta tämä on mukava menetelmä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisikin niin ihanaa, jos pystyisi itse myös korjaamaan rikkimenneet varusteet! Itse joudun tyytymään valjassepän/suutarin apuun :)

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!