maanantai 25. kesäkuuta 2018

Talliniksi: Tee-se-itse ötökkäkarkote hevoselle

Palluran ollessa Aino-varsansa kanssa en halunnut siihen mitään teollisia ötökkämyrkkyjä laittaa,  enkä ole törmännyt teolliseen ötökkäkarkotteeseen, joka tehoaisi.Tee-se-itse-ötökkäkarkote


Tarvitset:

6-8 kynttä valkosipulia
n. puoli desiä ruokaöljyä
n. 3 dl etikkaa
pietaryrttiä
Eteerisiä öljyjä: terva, teepuu, citronella
Vettä

 Tee näin:

Murskaa valkosipulinkynnet ja pietaryrtti ja laita ne öljyyn likoamaan. Anna muhia 2-3 päivää. Tämä kannattaa tehdä kannellisessa astiassa, jollet halua nauttia valkosipulin kärystä useamman päivän ajan.
Siivilöi valkosipulinkynnet ja pietaryrtin roippeet pois ja lisää etikka ja eteeriset öljyt. Tervaöljyä n. 20 tippaa, teepuuta ja citronellaa n. 10. Huom! Herkkäihoisilla kannattaa kokeilla alkuun pienemmillä määrillä eteerisiä öljyjä, sillä ne saattavat ärsyttää ihoa.

Laita seos suihkepulloon ja lisää lopuksi vettä niin, että pullo on täynnä.

Valmista! Ei muuta kuin suihkimaan! Mikäli suihkiminen ei ole hevosesi juttu, seoksen voi vallan hyvin levittää myös sienellä. Käytit sitten sientä tai suihkepulloa, testaa ensin vaan yhteen kohtaan, ettei karkote aiheuta hevoselle ihoärsytystä.


 Pietaryrtti.

Pietaryrtti on luonnonkukka, jota kasvaa ainakin meilläpäin lähes joka paikassa. Pietaryrtti on se, jonka kukinto näyttää päivänkakkaralta ilman terälehtiä! Luonnonkukkia saa kerätä jokamiehenoikeuden turvin. Pietaryrtistä kannattaa karkotteeseen käyttää erityisesti lehtiä.

Eteerisiä öljyjä myydän luontaistuotekaupassa ja ainakin eteeristä tervaöljyä myydään yleensä myös markettien saunatuoteosastolla saunatuoksun nimellä. Muista kuitenkin valita se pieni pullo, jossa on aitoa eteeristä öljyä ison saunatuoksupullon sijaan, sillä isossa pullossa on ainesosia, jotka saattavat ärsyttää ihoa.

Todella kovalla auringonpaahteella tätä karkotetta kannattaa levittää lähinnä sinne, minne aurinko ei paista, eli kaulan ja mahan alle, sillä öljy saattaa muuten härskiintyä auringossa. Se onkin syy, miksi tässä karkotteessa on pidetty öljyn määrä mahdollisimman vähäisenä.

Pallura on siis käyttänyt tätä karkotetta tyytyväisenä jo useamman kesää. Ihan kaikkeen se ei tehoa mutta karkottaa osan ötököistä kuitenkin ja on luonto- ja hevosystävällistä. Palluralta siis suositus tälle!Aurinkoista ja ötökkävapaata alkanutta viikkoa kaikille!

Palluraterkuin
Jenni

7 kommenttia:

 1. Vaikuttaa ihanan simppeliltä ohjeeltaa, täytyykin laittaa testiin! ��

  VastaaPoista
 2. Löysin juuri blogisi. Ihania nämä talliniksit! Täytyykin heti kokeilla tämä ohje! Hevoseni on niin herkkähipiäinen, että tällainen ötökkäkarkoite voisikin toimia hyvin! Mukavaa kesänjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos nikseistä on iloa! Ja tervetuloa mukaan seuraamaan Psllurablogia! :)

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta. Tätä ei siis keitetä? Säilyykö silti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei keitetä, vuosia ei varmaan säily, mutta itsellä on ainakin säilynyt sen verran mitä yhden satsin käyttämiseen menee :)

   Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!