perjantai 28. kesäkuuta 2019

Satulakisassa on vihdoin voittaja!

Palluralle olen etsinyt tässä kolmisen viikkoa satulaa. Ei ollut helppoa löytää satulaa, joka sopisi Palluran lihaksettomaan, mutta silti erittäin leveään selkään. Palluran selkä näyttää paikallaan seistessä kohtuullisen kaarevalta, mutta se on vain hämäystä: sen liikkuessa selkä suoristuu huomattavasti, sillä jos Pallura jotain osaa, niin ottaa ne kaikki vähäisetkin selkälihakset käyttöön ja nostaa selän ylös. Mutta tässä se on: Bates Wide Dressage!

Bates Wide koulusatula

Kaikista murskaavinta on ollut ehkä kuitenkin hyväksyä se, että tuo viisivuotias silakka on tällä hetkellä leveyttä X-Wide. Epäilen tämän tosin johtuvan paljolti siitä, että Palluran säkä on hyvin lyhyt, ja kun selässä ei ole säkää, satula keikkuu leveämmässä kohdassa selkää kuin säällisellä hevosella. Tai näin ainakin selitän tätä ilmiötä kovasti itselleni. Pallura ei nimittäin näytä lainkaan leveältä edestä, päin vastoin. Lavat sillä toki ovat suuret. Pallura ei myöskään ole läski huolimatta siitä, että se on ollut useamman viikon laitumella. Päin vastoin, annan sille lisäruokaa vielä sen lisäksi, että laitumella on vihreää ja vielä heinääkin lisäksi niin paljon, kuin napa vetää. Tosin huomasin jonkinlaista leventymistä talveen verrattuna tapahtuneen, kun kaivoin esiin Palluran rintaremmimartingaalin maastoreissua varten. Martsarissa meinasi loppua säädöt kesken! Käytössä se oli viimeksi ollut talvella peltomenossa.

Viisivuotias X-Wide silakka...

Yksi asia, johon satulanostaja usein syyllistyy, on liian leveän satulan ostaminen. Mutta uskokaa pois, kokeilin kapeampiakin. Pallura ei suostunut niillä edes laukkaamaan ja heittäytyi aivan totaalivinoksi.

Kaverillani oli Bates Wide -malliston koulusatula, jonka hän ystävällisesti lainasi meille kokeiluun. Satulassa oli sillä hetkellä XXXX-Wide kaari, joka luojan kiitos oli aivan liian leveä. Sain ostettua facekirppikseltä XX-wide -kaaren. Sen alle vielä etupaloilla täytetty lampaankarvaromaani, niin jo alkoi laukkakin pyöriä! Ja kun Pallura tämän satulan kanssa pääsi laukkaamisen makuun, se ei enää olisi muuta tehnytkään. Ilman romaania satulalle varmaan riittäisi leveydeksi X-Wide, mutta luulen, etten jaksa tässä vaiheessa nähdä kaaren ostamisen vaivaa enää, kun oletettavasti nyt, kun Pallura saa paljon ruokaa ja liikuntaa, se alkaa kerätä lihaksia selkään ja pian tuo X-Wide jäisi liian kapeaksi. Romaanin kanssa XX-Widekin on hyvä.

Ainoa vika kaverini satulassa oli se, että se oli Palluralle aavistuksen liian pitkä. Satula oli 18-tuumainen ja hikijäljistä katsoin, että se valitettavasti tulee liian pitkälle ristiselän päälle. Ostoilmoitus Facebookiin ja näin kätevästi kaksi viikkoa myöhemmin meillä on sopiva, 17-tuumainen Bates Wide Dressage :D

 Satulan paneelien hikijäljet päättyvät vasta raipan kohdalle, eli ne tulevat ihan liian pitkälle.

Bates Wide -malliston satuloissa on onneksi ihanan paljon muokkausmahdollisuuksia, joten elättelen toiveita, että tällä satulalla porskutettaisiin pitkään. *sormet ristissä* Kaaren vaihdon lisäksi satulaa voi muokata paneelien alle laitettavilla muokkauspaloilla ja lisäksi etummaisen vastinhihnan paikkaa voi siirtää. Onpa muuten ihanaa, kun on satula, joka pysyy paikallaan, eikä liu'u eteen, taakse eikä sivulle! Varsinkin näin ratsastajana, joka toisinaan unohtaa kiristää satulavyön, osaa arvostaa tätä ominaisuutta. Tosin olen muutenkin sitä mieltä, että sopivan satulan vyötä ei tarvitse kiristää hampaat irvessä niin kireälle kuin ikinä saakaan, vaan napakka, mutta ei soivan kireä, vyö riittää.

Bates muokkauspalat
 Bates/Wintec muokkauspaloja aamuauringossa.Rehellisyyden nimissä on kyllä sanottava, että ei tämä Bates mikään Prestige istua ole. Mutta paljon huonommissakin olen istunut, joten sanotaanko, että tämä on ihan mukiinmenevä. Tärkeintä on, että tuntuu siltä, että istuu keskellä satulaa, eikä ala- eikä ylämäkeen. Silloin satulan painopiste on oikeassa kohdassa selkää. Ja tässä satulassahan on vielä sellainenkin kiva muokkausmahdollisuus, että polvitukia voi vaihtaa, jos haluaa isommat tai pienemmät. Ja ehdottomasti tärkeintähän on se, että satula istuu hevoselle!

Nyt tuntuu pitkästä aikaa siltä, että meillä kulkee hyvin! On satula ja ollaan terveitä *kop-kop puuhun taas* ja päästään vihdoin treenaamaan! Life is good! Ainakin hetken.

Ihanaa viikonloppua kaikille! Itse ainakin aion nauttia ratsastuksesta "uudella" satulalla! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!