maanantai 27. tammikuuta 2020

Talliniksi: DIY: Eristetty juoma-astia

Vaikka pakkasia saadaan ainakin täällä eteläisessä Suomessa vielä odotella, olen jo tehnyt Palluralle pakkasten varalta eristetyn juoma-astian. Se ei ole sähköllä toimiva, mutta siihen vetäisi kyllä melkein samalla vaivalla sulanapitokaapelinkin, jolloin vesi varmasti pysyisi sulana.

Käytin tähänkin pitkälti jo kotoa löytyviä materiaaleja, mutta jouduin ostamaan toisen muurauspaljun sekä PU-vaahtoa. Kotoa löytyi ennestään jo uretaanilevy sekä toinen muurauspalju.

DIY eristetty juoma-astia

Tarvikkeet:

Uretaanilevyä tai styroksia tai finnfoamia
PU-vaahtoa 2 pulloa
Kaksi muurauspaljua: 65 litrainen sekä 90 litrainen

Silikonia tai esim. gorillateippiä reunojen tiivistämiseen

Tee näin:

Leikkaa uretaanilevystä (tai mitä käytätkin) isomman paljun pohjan kokoinen pala. Laita se paljun pohjalle. Leikkaa samalla myös levyt kantta varten, eli yksi pienemmän paljun suuaukkoa ihan himpun pienempi, ja toinen vähän sitä isompi.
Uretaanilevy leikkaantuu näppärästi esim. puukolla.

Laita pienempi palju isomman sisään uretaanilevyn päälle. Mikäli haluat tehdä sähköllä lämpiävän astian, voit tässä vaiheessa kieputtaa sulanapitokaapelin sisemmän paljun ympärille ja porata ulompaan paljuun pienen reiän, josta saat virtajohdon ulos.

Tue sisempi palju toisen reunoja vasten levyn jämäpaloja käyttämällä. Näin varmistat sen, ettei sisempi palju valu yhteen reunaan, ja säästät samalla PU-vaahtoa. Sisempään paljuun kannattaa laittaa myös jokin paino, jotta se pysyy varmasti paikallaan.
Pursota seuraavaksi tyhjät välit PU-vaahdolla. Anna kovettua. Vaahto laajenee vielä huomattavasti kovettuessaan.
Liimaa sitten kannen levyt toisiinsa PU-vaahtoa käyttäen. Liimaa myös pieni jämäpala PU-levystä kahvaksi.


Kansi kannattaa tehdä, sillä pikkupakkasilla sen voi laittaa astian päälle yöksi, kun hevoset tulevat sisään, ja vesi on aamullakin vielä sulaa. Jos hevoset käyttävät tätä vesiastiaa 24/7, silloin kannen voi vallan hyvin jättää tekemättä.

Kun PU-vaahto on kuivunut, leikkaa ylimääräiset reunat pois. Tiivistä sen jälkeen reunat vielä joko esimerkiksi ulkokäyttöön tarkoitetulla silikonilla tai groillateipillä, jotta huokoiseen uretaaniin ei pääse vettä. Valmis!

Tämä astia pitää veden pikkupakkasilla sulana, varsinkin jos sen täyttää lämpimällä vedellä. Isommilla pakkasilla se ei enää riitä veden sulanapitämiseen koko päivää, jos siinä ei ole sulanapitokaapelia, mutta se pitää kyllä veden sulana hieman pidempään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!