perjantai 20. syyskuuta 2019

Millainen on hyvä valmennus?

Usein kuulee valmennuksen jälkeen kysyttävän ratsastajalta, että miten meni valmennus, ja usein siihen vastataan, että "Hyvin". Mitä se "Hyvin" tarkoittaa? Millainen on hyvä valmennus?


Omasta mielestäni hyvässä valmennuksessa:

- Tulee myös epäonnistumisia. Näin saadaan valmentajalta työkaluja vaikeiden asioiden korjaamiseen. Pikku hiljaa ne epäonnistumiset sitten muuttuvat onnistumisiksi, pala palalta.

- Mennään oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Valmennukseen ei todellakaan mennä näyttämään, mitä me jo osataan, vaan näyttämään niitä osa-alueita, joilla ei olla vahvoilla.

- Saadaan kotiläksyjä. Hyvä valmentaja kertoo, miten treenata itsenäisesti valmennusten välillä.

- Kiitetään niin hevosta kuin ratsastajaakin. En ole yhtään sellainen ratsastaja, joka syttyisi valmentajasta, joka ei kehu koskaan. Haluan, että minulle tehdään selväksi ne onnistumiset, jotta osaan hakea niitä myös itsenäisessä ratsastamisessa.


- Ei tehdä liian vaikeita juttuja, vaikka haetaankin myös epäonnistumisia. Mutta jos ratsukko on sillä tasolla, että hevonen hädin tuskin pysyy käynnissä suorana, ei lähdetä oikomaan ja treenaamaan laukka-käynti-laukka-siirtymisiä.

- Asiat pilkotaan osiin. Jos ratsukko on vino, ymmärretään, ettei siitä tule kertaheitolla suoraa, vaan opetetaan ensin ratsastajaa tunnistamaan vinoutta. Jos sitä ei tunnista, sitä ei voi korjata.

- Opitaan soveltamaan niitä työkaluja myös itsenäisessä ratsastuksessa.

- Tarkistetaan myös varusteiden sopivuus. Varsinkin nuoren hevosen kanssa on kiva, että valmentaja tsekkaa aina myös satulan tullessaan. Viime valmennuksenkin jälkeen teimme muutoksia satulaan, ja se istuikin heti paremmin.

Palluran kanssa ottamassa loppupalautetta valmennuksesta vastaan.

Kaksikymmentävuotisen harrastelijaratsastajan urani aikana olen käynyt niin hyvissä kuin huonoissakin valmennuksissa. Huonoimpia ovat olleet ne, joista ei ole jäänyt käteen juuri muuta kuin "WTF"-fiilis. Nykyinen valmentajani pitää poikkeuksetta vain hyviä valmennuksia, ainut miinus on se, että hän tulee pitkän matkan takaa ja käy harvoin! Suskin valmennuksista jää kuitenkin poikkeuksetta aina hyvä fiilis, sillä niistä saa aina paljon työkaluja jatkoa varten. Ja opin näistä valmennuksista aina niin paljon!


2 kommenttia:

  1. Sopiiko kysyä kuka valmentaja sulla käy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta sopii kysyä! Susanna Lemström käy meitä valmentamassa :)

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!