torstai 9. tammikuuta 2020

Mitä kuuluu Palluran mahalle?

Joulukuun puolella kirjoittelinkin Palluran mahavaivoista eli mahahaavasta (kotidiagnoosini). 

Ilmeisesti kotidiagnoosini osui erittäin oikeaan, sillä vaivaa olen hoitanut mahahaavana ja se on myös hoitoon vastannut hyvin.

Pallura on jo ihan rutkasti parempi, se ei enää arista mahaa harjatessa. Ratsastaessa se ei ole vielä ihan täysin normalisoitunut, se on vielä esimerkiksi haluton ravaamaan ja laukkaamaan (mikä ei sinänsä haittaa, sillä kelit ovat kamalat ja kenttä sellaisessa kunnossa, ettei laukasta ja ravista tarvitse muutenkaan haaveilla). Se on myös lopettanut haukottelemisen ennen ratsastusta ja alkukäyntien aikaan. Myös mahan näykkiminen liikutuksen aikana on loppunut.

Palluran ruokahalu on myös lähes normalisoitunut, sille maittaa jo heinäkin suht koht normaalisti. Öisin se saattaa tosin edelleen jättää, jos tallinpitäjä on laittanut liian reilusti heinää.

Edelleen syötän Palluralle greenlinea, sillä nyt huomaan, että se on laihtunut. Paksun talvikarvan alta on ollut sitä vaikea huomata, mutta nyt kun päästiin ratsaille, huomasin, että satula oli käynyt liian leveäksi.Vaihdoin kapeamman kaaren ja se istui onneksi sillä hyvin.

En myöskään halua liikuttaa Palluraa tyhjin mahoin, joten senkin vuoksi syötän aina greenline-puuron ennen liikutusta. Vaikka sillä onkin nyt heinää vapaasti saatavilla, haluan varmistua, että siellä mahassa tosiaan on tavaraa, joten siksi puuro. Sinimailashake toimisi toki ihan yhtä hyvin, mutta Pallura rakastaa greenlinea ja sitä on meilläpäin helposti saatavilla, joten sillä mennään.

Greenlinen lisäksi menee edelleen mahansuojayrttejä. Ekygard-kuuri loppui viime viikolla, mutta tilasin Chia de Gracialta samoja yrttejä, mitä Ekygardissa on ja Pallura saa niitä nyt iltapuuroonsa. Lisäksi otin käyttöön suolistoa tukevan Progutin, mutta luinkin jostain, että Progut ei välttämättä olisikaan hyvä mahavaivaiselle, sillä se sisältää ohraa, jota moni mahahaavahevonen ei kestä. Suo siellä, vetelä täällä?

Palluran ruokinta siis koostuu tällä hetkellä heinän lisäksi seuraavista:

Aamu:
2 dl pellavainen
0,5 litraa greenline
1 dl progut
turvotettuna

Ilta:
2 dl pellavainen
0,5 litraa greenline
1 dl progut
1 dl chia-siemen (koska voitin insta-arvonnasta :D )
e-vitamiini
1 dl krafftin kivennäinen
turvotettuna

Välipalapuuro:

0,5 l greenline
0,5 dl pellavainen
turvotettuna

Jos olen iltaisella liikenteessä ja annan Palluralle itse iltaruuan, annan sen yleensä "pitkänä" eli ihan löysänä vellinä, jotta varmistan nesteensaannin. Jos taas olen päiväsaikaan liikenteessä, annan yleensä vielä liikutuksen jälkeen ylimääräisen herkkuveden, jossa on 1 dl greenlinea ja 0,5 dl pellavaista turvotettuna n. 8 litraan vettä. Saman asian ajaisi toki mash- tai melassivesi, mutta en halua antaa ylimääräistä sokeria, enkä tuoda taas yhtä uutta ylimääräistä säkkiä tallille.

Pallura sai joulukuuseni tarhaan syötäväksi ja se tuntuu maistuvan. Tai ei niinkään havut, vaan oksien ja rungon kuori.

Olen tässä odotellut, että tulisi kunnolla lunta ja pakkasta, ennen kuin syöttäisin Palluralle vielä yhden psyllium-kuurin varmuuden vuoksi, koska osa sen oireista täsmää myös hiekkaan. Pallura on yhden kuurin jo syksyllä syönyt. Mutta näyttää siltä, että lunta ja pakkasta saa odotella, joten todennäköisesti haen psyllium-ämpärin jo piakkoin.

Uusi vuosi on onneksi siis alkanut vähän paremmalla Palluran voinnilla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!