maanantai 25. tammikuuta 2021

Hiekkakuva kotitallilla

Meillä kävi joulukuussa Hyvinkään hevossairaalasta eläinlääkäri ottamassa hiekkakuvan kotitallilla. Palluralla ei ole ollut mitään hiekkaan viittaavia oireita, mutta halusin kuitenkin ottaa kuvan varmuuden vuoksi, kun eläinlääkäri oli joka tapauksessa tulossa tallille kunnon laitteiston kanssa.

Hiekkakuva kävi salamannopeasti eikä Palluraa edes tarvinut rauhoittaa. Olin vähän pelännyt että sen joutuisi, sillä paikallaan seisominen ei ole sen vahvimpia puolia. 

Hyvinkään eläinlääkärit olivat mukavia, nopeita ja tehokkaita. Diagnoosi: ei hiekkaa!

Kuvassa oikealla vähän kuvan keskikohdan alapuolella näkyy haalea viiru, joka on kyllä hiekkaa, mutta eläinlääkärin mielestä niin pieni määrä, että "sitä ei lasketa" eikä se aiheuta oireita. Voi olla, että se on vain läpikulkumatkalla. Lähes kaikkien hevostenhan suolistoon kulkeutuu jonkinmoisia määriä hiekkaa syystä tai toisesta, toisilla se poistuu, toisilla ei. Mutta minä voin huokaista helpotuksesta, Palluralla ei ole hiekkakertymää!

Halpaahan tämä lysti ei ollut, sillä tälle kotitallilla otetulle hiekkakuvalle tuli hintaa 271,58 euroa. Itse röntgenkuvan osuus ei ollut kuin 35 euroa, mutta käyntimaksu nostaa hintaa tietenkin huomattavasti. Meillä oli tällä käynnillä vain kaksi tutkittavaa, Pallura ja Viljo (jolla ei myöskään ollut hiekkaa). Jos tutkittavia olisi ollut enemmän, olisi hinta ollut yhtä kohden vähemmän.

Hiekkaröntgenin kalleudesta huolimatta olen tyytyväinen, sillä ainakin se kävi helposti, ei tarvinut lähteä kuskaamaan hevosta mihinkään. Toista hiekkakuvaa meillä tosin tuskin nyt enää tänä talvena otetaan, kun en näe sille tarvetta.

On kyllä tosi hieno juttu, että eläinlääkärit tekevät nykyään tallikäyntejäkin röntgeneiden, ultrien ym. laitteiden kanssa! Se mahdollistaa hoidon myös sellaisille hevosille, joiden kuljettaminen on syystä tai toisesta vaikeaa. Palluran kohdalla syy on se, että sen mutsi on laiska eikä ole saanut ajettua pikku eetä. Se onkin yksi tämän vuoden projekteistani, saa nähdä miten käy toteutuksen kanssa :DEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!