maanantai 4. tammikuuta 2021

Koko vuoden 2020 Pallurointimenot - Onko hevosten pitäminen kotona halpaa?

Pitemmittä puheitta, ei. Hevosten pitäminen yhtään missään ei ole halpaa, ainakaan jos pidät niitä kunnolla. Onneksi minulla ei ollut minkäänlaisia harhakuvitelmia hevosten kotonapitämisen edullisuudesta, sillä olisin pudonnut korkealta ja kovaa.

Mutta, koska Pallura asui viime vuoden viisi ensimmäistä kuukautta täysihoitotallissa, katsotaan ensin ne kulut.

Pallurointimenot täysihoidossa tammi-toukokuu:  

Tallivuokrat 1700 e
Valmennukset ja ratsutukset 120 e
Vuolut ja kengitykset 120 e
Eläinlääkärikulut ja lääkkeet 136 e
Rehut 546,60 e
Varustehankinnat
456,71 e
Menot yhteensä: 3079,31

Tulot: 85

Yhteensä:  2994,31
Yhteensä per kk: 598,86 e

Viime vuonna summa per kk täysihoidossa oli 624,07 e. Vähän siis onnistuttiin nipistämään alkuvuodesta menoista!

Kesäkuussa Pallura muutti kotiin ponin kanssa. Kesäkuusta eteenpäin näissä menoissa on mukana myös Mini-Men menot. Katsotaan kuitenkin vielä ensin joulukuun pallurointimenot:

Joulukuun Pallurointimenot:

Kuivike 74,52 e
Rehut ja lisäravinteet 70,18 e
Valmennukset 100 e

Yhteensä 244,70

Tulot: Satulan myynti 300 e

Yhteensä: +55,30

Joulukuu näyttäisi harhaanjohtavasti jäävän plussalle, sillä myin Palluran vanhan Globuksen satulan, josta jäi säkätila pieneksi. (Sain siitä muuten saman, minkä olin itse maksanut, eli satulan käytölle ei jäänyt lainkaan hintaa.)

Mutta katsotaanpa koko vuoden juoksevia menoja, jolloin ei jäädä plussalle:

Pallurointimenot kotitallissa kesä-joulukuu:

Heinä 893,99 e
Kuivikkeet 335,34 e
Rehut ja lisäravinteet 321,76 e
Eläinlääkärikulut ja lääkkeet 255 e
Kengitykset ja vuolut 412 e
Hieronnat 50 e
Varustehankinnat 909,03 e
Traileri 2500 e

Yhteensä 6077,12 e

Tulot: Varusteiden (mm. kaksi satulaa) myynti: 1243,10 e

Yhteensä tulot - menot: 4834,02 e

Kuukautta kohti menoja laskettaessa jätän trailerin pois laskuista, sillä se on hankinta, joka toivottavasti kestää useamman vuoden, vaikka olikin vain vanhahko halpa Böckmann. Mutta näin saadaan selville paremmin, mitkä ovat ne todelliset, juoksevat kulut.

Per kk: 333,43 e

No, onhan se halvempaa kuin täysihoidossa, mutta mielestäni ei halpaa kuitenkaan. Ja tässä ovat vain ne juoksevat kulut, sen lisäksi on ollut tänä vuonna mittavia investointeja kuten kenttä. Niitä ei ole laskettu tähän mukaan ollenkaan. Kentän kuluistä pääset lukemaan tästä.

Kentän lisäksi tallin remonttiin ja muihin investointeihin (aidat, tallin varusteet) on uponnut noin 9000 euroa. Näistä kuluista minulla ei ole esittää tarkkaa laskelmaa, vaikka aluksi ajattelinkin, että kirjaan ylös ihan jokaisen talliin menneen euron. Se vaan kävi vähitellen mahdottomaksi, kun koko ajan piti olla ostamassa jos jonkinlaista ruuvia ja mutteria. Mutta kun laskee nämä 28 000 euroa lisäksi noihin juokseviin menoihin, eihän se halpaa ole. Mutta kenttää ei onneksi tarvitse tehdä joka vuosi uudelleen eikä talliakaan toivottavasti remontoida.

Minulla ei myöskään ollut sellaista harhakuvitelmaa, että hevosia kotona pitäessä säästäisi rahaa, tai vaivaa. Se ei myöskään ollut syy siihen, miksi halusin hevoset kotiin, vaan se, että kotona niitä saa hoitaa juuri niin hyvin (tai huonosti) kun haluaa. Ulkoiluajat voi pitää pitkinä, heinässä ei tarvitse pihistellä, vettä voi pitää koko ajan saatavilla, kenttäkin on juuri niin hyvässä kunnossa kuin miten paljon sitä itse jaksaa huoltaa. Ainakaan ensimmäisen 7 kuukauden perusteella en vaihtaisi tätä enää siihen, että hevoset olisivat täysihoidossa, mutta tietenkin aika näyttää sen, miten pahasti tähän väsyy :D

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!