perjantai 9. huhtikuuta 2021

Mahtavaa, Hippos, mahtavaa!

Me suomenhevosihmiset olemme jo pitkään toivoneet muutoksia suomenhevosten jalostusohjesääntöön. Sellaisia muutoksia, mitkä tekisivät mm. orien jalostusarvostelun helpommaksi, jotta saataisiin uutta verta oririntamalle. 

Vihdoin Hippos on kuunnellut suomenhevosihmisiä ja on esittämässä jalostusohjesääntöihin muutoksia. Tavoite on, että uudet jalostusohjesäännöt tulisivat voimaan vuoden 2022 aikana.

Uusissa säännöissä kotisiitospykälä poistuisi. Kotisiitospykälällä tarkoitetaan sitä, että mikäli ori ei ole jalostusarvosteltu, sen jälkeläinen voi kuitenkin saada ravikilpailuoikeuden, mikäli sekä tamma että ori ovat varsomishetkellä saman henkilön nimissä. Kun tämä pykälä poistuu, kaikki kantakirjassa olevat suomenhevoset saavat ravikilpailuoikeuden. Huomaathan tässä vaiheessa, että termitkin ovat muuttuneet: Kantakirjalla tarkoitetaan nykyään kaikkia rekisteröityjä suomenhevosia, ja niitä entisaikaan kantakirjatuiksi kutsuttuja kutsutaan nykyään jalostusarvostelluiksi. Kaikki suomenhevoset ovat siis nykyään kantakirjassa, mutta kaikki eivät suinkaan ole jalostusarvosteltuja.

Jalostusarvosteluunkin on onneksi tulossa helpotusta! Uusissa säännöissä työ- ja käyttöhevossuunta sisältäisi kolme eri arvosteluvaihtoehtoa: hevonen voidaan arvostella työpuolelle veto- tai ajettavuuskokeella, joiden vaatimukset ovat samat kuin ennenkin. Käyttöpuolelle hevonen arvostellaan kevyellä käyttökokeella, joka voidaan suorittaa ajaen tai ratsastaen. Kokeessa testataan hevosen toimivuutta ja kuuliaisuutta. Ehtona hyväksymiselle on hevosen yhteistyöhalu, toimivuus ja käsiteltävyys sekä näyryys. Tämä on siis iso helpotus nykyisiin jalostusarvosteluvaatimuksiin varsinkin ratsujen osalta!


Taustalla jalostusarvostelumuutokseen on se, että kaikki eivät kasvata kilpahevosia vaan moni "tavis" haluaa kasvattaa ihan tavallisen puskaratsun. Ja jos me jotain kaipaamme kipeästi suomenhevosrintamalle, niin lisää oreja käyttöön, jotta geenipooli pysyisi mahdollisimman monipuolisena. Siis niin monipuolisena kuin se enää on mahdollista. Vaikka ns. kirjaamattomia eli jalostusarvostelemattomiakin oreja on mahdollista käyttää, on se jalostusarvostelu kuitenkin tammanomistajalle tärkeä tuoteseloste orista. Mutta nykyiset orien jalostusarvosteluvaatimukset ratsusuunnalle ovat todella kovat ja niistä selviytyvät lähestulkoon vain ammattilaisten valmistelemat kilparatsut. Tammojen osalta koe on helpompi, ja itse ainakin haaveilen vielä joskus, että Pallura jalostusarvostellaan ratsusuunnalle kaikin R-kokein. Mutta toivon mukaan uuden työ- ja käyttösuunnan myötä saisimme uusia oreja käyttöön!

Kaiken kaikkiaan olen näistä muutoksista hyvin iloinen! On ihanaa, että Hippos on kuunnellut meitä ja ottanut onkeensa, ja aikookin tehdä nyt muutoksia oikeaan suuntaan. Kiitos, Hippos!

1 kommentti:

  1. Löysin blogisi blogit.fi- sivuston kautta ja liityin lukijaksi :) Blogisi on todella kiva ja postaukset mielenkiintoisia!
    Minun blogini löytyy osoitteessa https://suomalaisellavoimalla.blogspot.com/ jos kiinnostaa käydä vilkaisemassa :)!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!