perjantai 12. huhtikuuta 2019

Hevosen jalkojen kylmäys

Sattuneesta syystä olen kylmäillyt Palluran jalkoja nyt paljon. Äkkiseltään kuvittelisi, ettei kylmäys ole mitään ydinfysiikkaa, mutta siinäkin on omat kommervenkkinsä. Tähän postaukseen olen koonnut muutamia olennaisia juttuja jalkojen kylmäyksestä.


Yleistä hevosen jalkojen kylmäyksestä:

- Hevosen jalkoja kylmätään, koska se ennaltaehkäisee ja vähentää vaurioiden syntymistä kudoksissa ja lievittää kipua. Kylmäyksen tarkoituksena on siis sulkea mikroverisuonia hevosen jaloista, mikä estää veren ja tulehdusväliaineiden kulkeutumisen syvemmälle kudoksiin. Näin ollen kylmäys lievittää tulehdustiloja ja parantaa mikrovaurioita. Kylmäyksen jälkeen verenkierto palaa normaaliksi ja kuona-aineet pääsevät poistumaan tulehdusalueelta.

- Riittävä kylmäysaika on 15-20 minuuttia.

- Hevosen jalat eivät "turru" kylmäämiselle, et voi siis kylmätä liian usein.

- Kylmäys on myös vammojen ennaltaehkäisyä eikä hevosella tarvitse olla mitään isompaa vammaa, jotta sitä kannattaa kylmätä. Rankempien treenien jälkeen kannattaa siis kylmätä terveetkin jalat ja ehdottomasti aina silloin, jos pohja ei ole ollut ihan optimaalinen.


Kylmäysmenetelmiä:

- Vesi. Vesi on ehdottomasti kylmäysmenetelmistä tehokkain. Valitettavasti se on menetelmistä myös hankalin, sillä se vaatii joko juoksevaa vettä tai sen, että hevonen seisoo kiltisti jalka esim. ämpärissä. Mikäli ei ole käytössä hevoselle tarkoitettuja kylmäysletkuja, juoksevalla vedellä kylmääminen on todella hidasta, kun yhtä jalkaa saa suihkutella sen 20 minuuttia.

- Jää. Jäätä käytetään kylmäämiseen monissa muodoissa, mutta hevosalalla yleisin lienee pakastimeen laitettavat kylmäyssuojat. Meillä on myös Palluran kanssa käytössä pakastettavat kylmäyssuojat. Suojia käytettäessä kannattaa ensin kastella jalka, sillä vesi sulkee karvojen seasta ilmataskut ja suoja pääsee tiukemmin jalkaa vasten. Mikäli jalasta on leikattu karvat, ei kannata kastella jalkaa, sillä iho saattaa ärtyä jos kylmäyssuoja tulee liian tiukasti jalkaa vasten.

Meillä ei ole tallilla pakastinta, joten tuon Palluralle kylmäyssuojat kotoa kylmälaukussa.

Pakastettavien kylmäyssuojien lisäksi voi käyttää esim. jääpalapusseja tai lumella täytettyjä pusseja, jotka käärii pintelillä jalkaan.

- Vedellä aktivoitavat kylmäyssuojat. Nämä laitetaan veteen lillumaan ja veden aktivoitua suojat ne laitetaan jalkoihin kylmäämään. Käyttökokemuksia kysellessäni en ollut kauhean vaikuttunut näiden toimivuudesta, juuri kukaan ei näitä kehunut. Mutta ehkä kuitenkin tyhjää paremmat? En ostanut Palluralle testiin.

- Kylmäyssavi. Kylmäyssavi levitetään suoraan siihen kohtaan, mihin kylmäystä halutaan. Koitin löytää jonkinlaista tutkimustietoa sen vaikutuksesta, mutta en löytänyt mitään enkä myöskään tiedä, mihin sen teho perustuu - kentien viileään tunteeseen iholla? Meilläkin on pakkaus kylmäsavea niiden kertojen varalle, kun suojat ovat unohtuneet kotiin, mutta oikeastaan niputtaisin tämän kylmäsaven samaan nippuun linimenttien kanssa. Eli siis siihen nippuun, joka lähinnä hoitaa hevosen jalkojen sijasta omistajan mieltä.

- Linimentit. On siinä ja siinä, voiko linimenttejä laskea kylmäystuotteiksi -  ne nimittäin hoitavat lähinnä ihon pintaa ja pintaverenkiertoa. Sekä omistajan mieltä. Kylmäykseen ne ovat kaikista helpoin keino, sillä linimenttipullo kulkee helposti mukana. Mutta jos olet kokeillut linimenttiä vaikkapa omalle ihollesi, tiedät, että sen vaikutus on hyvin pintapuolinen eikä kestä kauaa. Jalkojen kylmäämiseen en siis linimenttiä suosittele, mutta jäykistyneisiin lihaksiin kaksiteholinimentti on ihan käypä tuote!





Meillä kylmätään nyt Palluran vamman akuuttivaiheessa jalkaa joka päivä. Kun vamma ei ole enää akuutti, jätetään päivittäinen kylmäys pois, mutta edelleen kylmätään kyllä isomman rasituksen jälkeen ja jos tulee liikuttua huonoilla pohjilla.

Kylmätäänkö teillä jalkoja ja jos kylmätään niin miten?

Lähteet ja lisää kylmäämisestä:
https://www.youtube.com/watch?v=mRySDSy1XX0
http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/?tila_id=34&blogit&wid=35&bid=1675
https://equusmagazine.com/management/chill-factor-29633

3 kommenttia:

  1. Minä olen kylmännyt ihan sellaisilla apteekista ostettavilla ihmisten kylmäyspakkauksilla. Pintelillä olen ne kiinnittänyt. Ovat siitä hyvät, että eivät vie pakastimessa yhtä paljon tilaa kuin hevosten. Miinus on tietysti se, että niillä pystyy kylmäämään lähinnä säären aluetta. Joskus minulla on ollut oikeat kylmäyspatjatkin ja olen miettinyt sellaisten hankkimista taas.

    Vedelläkin aktivoitavat olen joskus erehtynyt ostamaan, jalka oli niiden jäljiltä lämpimämpi kuin ennen "kylmäystä".

    Mistä lähteistä tämän postauksen tiedot muuten ovat peräisin? Ainakin tuolle väitteelle, että pitkäkestoisesta kylmäyksestä olisi haittaa, olisi kiva saada joku lähde. Itse kun olen törmännyt lähinnä vastakkaiseen tutkimustietoon. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa hevosia seisotettiin jalat jäässä 48 tuntia putkeen eikä siitä todettu olevan hevosille haittaa: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2746/0425164044877152

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esimerkiksi täällä sanotaan pitkäaikaisemman kylmäyksen voivan aiheuttaa tuhoa kudoksissa: https://equusmagazine.com/management/chill-factor-29633

      Ilmeisesti kuitenkin asiasta on tuoreempaa tutkimustietoa :) Hyvä kun otit asian esiin, poistan virheellisen väittämän tekstistä!

      Poista
    2. Kiitos linkistä! Tuo minun linkittämäni nyt on tietysti vain yksi pienellä otannalla tehty tutkimus, mutta jos ei ole vastakkaisesta tutkimustietoa niin ehkä pitää uskoa tuohon. Esim. David Marlinin sivuilla kyllä sanotaan, että liian kylmillä kylmäyspatjoilla voi saada ihoon vaurioita aikaan, mutta siinäkään ei tainnut olla (epätavallisesti) mitään tutkimuslähdettä.

      Noilla kylmäyspatjoilla, joilla olen itse kylmännyt, ei oikein edes voisi kylmätä liian kauan, koska ne alkavat sulaa niin äkkiä, että noin puolen tunnin päästä alkavat ennemminkin lämmittää... :D

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!