tiistai 28. toukokuuta 2019

Satulatuskaa, osa II

Huoh. Taas on se aika, kun nuoren hevosen selkä on muuttunut ja satula ei enää sovi. I-HA-NAA!! Nyt, kun etujalka alkaa olla kunnossa, tietenkin satula käy epäsopivaksi, jottei vaan pääsisi ratsastamaan.

Palluralla on tällä hetkellä kolme satulaa, joista yksikään ei sovi sille. Kyllä, kolme! Sen Prestigen este- ja koulusatulat jäivät epäsopiviksi jo aikoja sitten, mutta olen hillonnut niitä satulahuoneessa siinä toivossa, että ne vielä sopisivat. No, se on ollut kyllä turha toivo! Meidän käyttösatula on ollut yläpuolen kuvassa oleva vanha, todella vanha Cliff Barnsbyn yleissatula. Se oli edullinen ja hyvä istua ja mikä parasta, se sopi Palluralle hyvin ja Pallura liikkui sen kanssa mielellään. Noin viime viikkoon asti, jolloin huomasin, että laukka ei enää noussut. Olin käyttänyt satulan kanssa romaania, jossa oli täytepalat edessä, ja lähempi tarkastelu osoitti, että romaanin kanssa vastinhihnat olivatkin alkaneet osoittaa eteenpäin, mikä kertoo siitä, että satulan painopiste jää liian taakse. Ilman romaania vastinhihnat asettuivat oikealle paikalleen, mutta satula ei istunut enää muuten vaan jäi takaa ilmaan.

Pallura lienee siis saaneen selkäänsä sen verran lihaksia, että satula ei enää sovi. Selkä näyttää myös suoristuneen melkoisesti, mutta on edelleen himpun takaa nouseva, joten ihan suorarunkoinen satula ei käy. Pallura on myös todella leveä, vaikka onkin lihakseton. Lavat tarvitsevat tilaa, ja siksi sillä käytössä olevat satulat ovat leveitä. Kokeilinkin sille tuossa kaikkia tarpeeksi leveitä satuloita, jotka tallinomistajaltamme sattui löytymään. Eli Kiefferin koulupenkkiä, Kiefferin estepenkkiä, Cliff Barnsbyn koulusatulaa ja Santa Cruzin koulusatulaa. Näistä Santa Cruz näytti Palluran ollessa paikoillaan ihan ok:lta, mutta koeratsastus osoitti, ettei se ollut sitä.

Ostin "sokkona" suoralla kaupalla Palluralle nyt Batesin vaihtokaarellisen koulupenkin, kun halvalla, siis lähes puoli-ilmaiseksi, sain. Odottelen sitä kuitenkin saapuvaksi vasta ensi viikolla tämän viikon postin kulkua haittaavan pyhäpäivän vuoksi. (En silti valita, sillä ko. pyhäpäivä antaa minulle peräti nelipäiväisen viikonloppuvapaan!) Mutta tuo Bates oli sen verran edullinen, että siitä saa varmaan omansa pois, jos (ja todennäköisesti kun) se ei meille sovikaan. Loppuviikosta yksi kaveri lupasi tuoda meille Bates Wide -malliston koulusatulansa sovitettavaksi. Lasken tällä hetkellä aika paljon toivoa sen varaan, sillä siinä on myös Easy Riser -palamuokkaussysteemi. Mutta tällä hetkellä olemme Palluran kanssa satulattomia! Onneksi ilman satulaakin voi työskennellä vaikkapa ohjasajaen. Tai jos Palluralta kysytään, niin laidunvapaa käy ihan erinomaisesti!

Kuva Markku Nymanin ohjasajo-oppitunnilta.

Koska varastotilaa on rajallisesti, ja tarvitsen myös pääomaa uuden satulan hankintaan, totesin, että joudun luopumaan ainakin osasta (heh) satuloistani. Niinpä ainakin tämä ihana Prestigen Golden Star joutaa myyntiin. EDIT: MYYTY!Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

Ps. Instagramin puolella ollaankin jo saatu hyviä vinkkejä siitä, mikä satula voisi käydä leveään, suorahkoon mutta takaa nousevaan selkään. Lapatilaa tarvitaan myös. Jos mieleesi tulee vielä joku tällainen satula, ilmianna se kommenttikenttään!

7 kommenttia:

 1. Satulan etsintä on kyllä ahterista!

  Tosin kadehdin kaikkia, joille on mahdollista löytää satula ns.hyllystä. Ruusa-ponille melkeinpä mittatilaus olisi ainoa vaihtoehto, jos ja kun haluan itsekin mahtua satulaan. Että alk.3 tonnia kevyen käytön ponin satulaan... Pitäisi varmaan alkaa lotota.Ja ensi vuonna sitten sama rumba alkaa toisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kyllä valmis investoimaan JOSKUS mittatilaussatulaan - mutta en vielä tässä vaiheessa, kun se satula menee sen alle puoli vuotta ja taas uusi etsintään. Ei vaan yksinkertaisesti ole varaa laittaa puolen vuoden välein uuteen satulaan useampaa tonnia!

   Poista
  2. No sehän tässä myös on, että Ruusahan on myös vähän kuin nuori, kun on niin vähän kumminkin ratsastettu. Tällä hetkellä selässä ei oikein ole lihasta, toivon että vielä tulee. Muokattava satula olisi paras vaihtoehto.

   Poista
 2. Meillä on melko saman kuuloisessa selässä Prestige Versailles- estesatula ja Childeric DNL- koulusatula. Tosin Childericissä ei ole juurikaan muokkausmahdollisuuksia, että kannustaisin hankkimaan nuorelle hevoselle. On kyllä ihana satula! (valitettavasti - noin hinnan puolesta ;)) Omalla hevosellani on myös sen verran suorahko selkä että siihen aina tarjotaan kaikkia lankkusuoria Barnsbyja ja muita, mutta ei niistä ole tähän mennessä löytynyt sopivaa vaikka kuinka hyvältä alkuun näyttäisivät.

  Meilläkin oli Batesin yleissatula joka oli aikansa hyvä, muokkauspalat & kaarenvaihto ovat tosi helppoja ja hyviä juttuja nuorelle hevoselle! jossain kohtaa muokkauksetkaan eivät tosin enää auttaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Mahtaakohan tuo Versailles erota kovasti rungostaan muista Prestigeistä, meillä tosiaan oli Golden Star ja Venus ja kumpikaan ei tällä hetkellä sovi. Childeric on tähän tilanteeseen ehkä tosiaan turhan hintava, kun satulalla tuskin kuitenkaan montaa kuukautta porskutetaan eteenpäin :D Huomenna saadaan sovitukseen yksi Bates muokkauspalamahdollisuudella, sormet ristissä että se sopisi :D

   Poista
  2. Käsittääkseni Versailles on Golden Staria suorempi, mutta ei niin lankkusuora kuin Barnsbyt tms. Venuksesta ei ole itselläni kokemusta. Kannattaa kokeilla, ainakin vähän vanhempaa Versaillesia vilahtelee kirppiksillä ja satulakaupoissa. Meidän versio on melko uusi (jälleen, valitettavasti ;))

   Poista
 3. Meillä on Albion SLK:n koulusatula. Se sopii tosi hyvin leveälle, vähän takakorkealle tynnyrimallille, ei pyöri tai liiku paikaltaan ja poni liikkuu sen kanssa yhtä mielellään kuin ilman satulaa. Onnea satulanetsinään ja uuteen kotiin! :)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!