maanantai 7. joulukuuta 2020

Pari talliarkea helpottavaa pikku juttua

Hevoset ovat asuneet kotona melkein puoli vuotta, ja se kaikkein pimein ja surkein aika vuodestakin on juuri käsillä. Olen yrittänyt tehdä tallinteon itselleni mahdollisimman helpoksi, jotta se ei vie kaikkia voimiani tässä ikuisessa syksyssä. Vaikka välillä onkin rankkaa, nautin todella paljon siitä, että hevoset ovat kotona ja voin puuhailla niiden kanssa koska vaan. 

Ajattelin, että jaan teille nämä pari pikku juttua, joiden koen helpottavan arkeani suuresti.

Ihan ykkösvinkki: vapaa heinä slow feeding -laatikoista

Tämä mahdollistaa heinäruokinnan vain kaksi kertaa päivässä, ja tarkoittaa siis sitä, että tallissa ollaan vähemmän kiinni, kun ruokintakertoja on vähemmän.

Vien siis yleensä illalla tarhojen laatikoihin valmiiksi täytetyt heinäverkot. Yhteen verkkoon saa sullottua tarvittaessa kymmenisen kiloa kuivaheinää tai viitisentoista kiloa esikuivattua. Tämä riittää yhdelle hevoselle vallan hyvin koko päiväksi. Meillä on laatikoita yhtä monta kuin hevosiakin, ja verkkoja vähintään kaksi per laatikko, jotta uuden verkon voi vaihtaa samalla, kun ottaa vanhan pois illalla.

 Ohjeen heinälaatikon tekoon löydät täältä:DIY: Slow feeding-heinälaatikko

Verkkosysteemi myös vähentää huomattavasti heinähävikkiä, kun verkko pitää heinät laatikossa eikä niitä lennätellä pitkin ja poikin ja tallota maahan. Jos jotain jää yli, sitäkään ei poljeta vaan se jää verkkoon seuraavaa kertaa varten. Jos sataa ja heinät ovat kastuneet, levittelen ne riihen lattialle kuivumaan ja parin päivän kuluttua ne ovat taas syömäkelpoisia.

Päivän toinen heinäruokintakerta onkin sitten iltaheinät sisään. Laitan nämä aina valmiiksi karsinoihin siivouksen yhteydessä.

Ainoa miinuspuoli tässä systeemissä on se, että se ei sovi pohjattoman ahneelle hevoselle. "Normaalilla" ruokahalulla varustetulle hevoselle systeemi sopii hyvin, ja alun megasyömisen jälkeen hevonen oppii yleensä siihen, että kun ruoka ei lopu kesken,  sitä ei myöskään tarvitse vetää napaansa kuin viimeistä päivää. Meillä jopa shetlanninponi on oppinut siihen, että syödään, kun on nälkä, ja sitten mennään tekemään jotain muuta ja näin jatketaan koko päivä. Eikä koko päivää vietetä pää heinälaarissa. 

Mutta ne pohjattoman ahneet hevoset eivät sitten opi tähän vaan vetävät sitä heinää ihan liikaa. Tällaisille voisi ehkä kokeilla kahta verkkoa päällekkäin, jos se hidastaisi syömistä. Muussa tapauksessa rajoitettu heinä ja tiheät ruokintakerrat ovat ahmatille se paras vaihtoehto.

Kakkosvinkki: eristetyt juoma-astiat

Kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä hevosilla tulee ehdottomasti olla vettä saatavilla ulkona myös talvella. Vesihuolto ulos vaatii talvella tietenkin hieman enemmän vaivaa kuin kesällä, mutta eristetty juoma-astia helpottaa sitä paljon.


Eristetyssä juoma-astiassa vesi pysyy pidempään sulana ja pikkupakkasilla se pysyy sulana myös yön yli, kun laittaa astian päälle kannen. Näin voi kantaa päivän vedet ulos jo illalla, laittaa kannen päälle ja aamulla vain ottaa kannen pois, jolloin hevosilla on sulaa, raikasta vettä saatavilla.

Silloin, kun pakkasta on vähän enemmän, vien vain aamulla kuumaa vettä astian pohjalla olevan päälle, jolloin kuuma vesi sulattaa veden.

Ainakin omia aamujani helpottaa huomattavasti, kun ei tarvitse viedä saavikaupalla vettä ulos!

Ohjeen eristetyn juoma-astian tekemiseen löydät täältä: DIY: eristetty juoma-astia.

Kolmosvinkki: valmistele iltatalli siivouksen yhteydessä ja aamutalli iltatallin yhteydessä

Arkiaamuisin siivoan karsinat vasta töistä tultuani, eli laitan aamulla vain hevoset ulos. Ne saavat väkirehut aamulla heti karsinoihinsa, mikä ei ole ongelma siksi, että ne saavat yöksi niin paljon heinää, ettei tarvitse olla ollenkaan tyhjin mahoin. Väkirehujen yhteydessä hevoset tarvittaessa loimitetaan ja sitten ne viedää ulos heinille.

Töistä tultuani siivoan karsinat ja laitan samalla kaiken valmiiksi iltaa varten, eli täytän vesikupit ja laitan iltaheinät valmiiksi, samoin illan väkirehut. Näin ei illalla tarvitse kuin hakea hevoset sisään.

Ja tietenkin myös valmistella aamutalli! Illalla vien heinäverkot ja vedet valmiiksi ulos sekä teen aamun väkirehuannokset valmiiksi odottamaan. Ne ovat meillä tosin kaikilla melko naurettavan pienet, sillä meillä hevoset syövät pääasiassa heinää.


Nelosvinkki: pitkä ulkoiluaika antaa pelivaraa liikutuksen suhteen

Hevoset menevät meillä viimeistään seitsemältä ulos ja tulevat sisään kahdeksan ja yhdeksän välillä näin talvikaudella. Pitkä ulkoiluaika sopii erittäin hyvin ainakin Palluralle, sillä se ei kerää virtaa edes ylimääräisistä vapaapäivistä, kun saa purkaa sitä puuhailemalla ulkona. 

Eli jos joskus en ehdi liikuttamaan, se ei haittaa, kun hevoset saavat olla pitkän päivän ulkona. Nyt on myös käynyt kahtena iltana niin, että on ollut kauhea tilsakeli, eikä Palluralla ole vielä tilsakumeja. Silloin olen vaan jättänyt tyynesti liikuttamatta, tarhassa pysyvät kyllä pystyssä ilman tilsakumejakin.

Tässä oli nyt muutama oman talliarkeni vinkki! Jos sinulla on joku arkea helpottava pieni tai isompikin niksi, mielelläni kuulisin sen :)

Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!



2 kommenttia:

  1. - kunnon valot ulkona ja pihalla
    - märkiä loimia ei tarvitse raahata kauas
    - ämpärijuotto, ei ressiä jäätyvistä kupeista/putkista
    - kuivikkeet paaleissa, ei hävikkiä pahemmin ja helppo säilöä myös ulkona

    VastaaPoista
  2. Meillä kuivauskaapit loimille on olleet pelastus (etenkin pihattolaisen kanssa, kun loimi kuivuu yleensä ratsastuksen ja hoiteluiden aikana tarpeeksi ja saa laittaa takas päälle yöksi), ei tartte niin hirveetä arsenaalia omistaa ja roikotella märkiä kuivumassa päivätolkulla :) yhteen kaappiin mahtuu kaksi loimea kerralla hyvin.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!