maanantai 15. maaliskuuta 2021

Hevosenomistajan säästövinkit - Kotitalli edition

Suunnilleen kaksi vuotta sitten kirjoitin postauksen nimeltä Hevosenomistajan säästövinkit. Postaus on edelleen ihan ajankohtainen ja siinä on hyviä vinkkejä, mutta päätin, että on aika vähän päivittää sitä siitä näkökulmasta, että hevoset asuvatkin nyt kotona.

1. Älä pihistele heinässä!

Tämä on edelleen säästövinkkini numero yksi. Kotitallissa on onneksi helppo vaikuttaa siihen, minkä verran hevonen saa heinää.

Riittävä määrä korsirehua:

- edistää mahan ja suoliston hyvinvointia
- tarjoaa hevoselle pureskeltavaa tarpeeksi eli hampaat pysyvät paremmassa kunnossa

Tässä toki on kääntöpuolensa, eli hevosta ei saa päästää lihomaan, jotta sille ei aiheudu aineenvaihduntasairauksia. Heinän laatuun kannattaa myös panostaa, sillä laadukas heinä edistää myös hevosen hyvinvointia.

2. Minimoi kuitenkin heinähävikki

Siinä missä heinästä ei kannata pihistellä, olisi kuitenkin suotavaa, että se menee hevosten mahoihin eikä polkeudu maahan. Se maahan poljettu heinä on hukkaan heitettyä rahaa. Mieti siis ruokintasysteemi, joka minimoi hukan. Itse olen mieltynyt näihin slow feeding-heinälaatikoihin, joissa heinähukka on todella minimaalista, koska verkko estää heinän viskomisen maahan. Pallura ja poni osaavat syödä todella siististi ja niiden verkko on suljettu parilla palohaalla, ja ne usein syövätkin palohakojen raoista, jolloin verkko ei juurikaan hidasta niiden syömistä. Mutta sen ei tarvitsekaan, sillä nämä tytöt ovat niin pieniruokaisia. Minulla on kuitenkin pihassa yksi vuokralainen, joka kiskoo heinää verkosta maahan yli viisi kiloa päivässä, jos saa mahdollisuuden. Sen verkko onkin nykyään suljettu ihan kokonaan joka sivulta. Täyttöaukko suljetaan aina pujottamalla vanha loimen jalkalenkki siihen. Näin tämäkään hevonen ei saa viskottua hukkaheinää maahan.
Talliin yritän antaa yöksi kullekin hevoselle vain sen verran, mitä ne syövät. Karsinoissa poljettu hukkaheinä maksaa minulle kahdella tavalla: ensinnäkin ihan heinähävikkinä ja toiseksi se lyhentää lantalan tyhjennysväliä (ja lantalan tyhjentäminen maksaa).

3. Panosta pitkiin ulkoiluaikoihin

Pitkä ulkoiluaika on paitsi hevoselle ihanteellinen, se myös säästää ihan rutikuivaa rahaa kuivikemenekin pienenemisen muodossa. Tarhan siivoaminen on toki ihan yhtä työlästä kuin karsinankin, mutta kun hevonen pissaa ulkona maahan, säästät tallissa kuiviketta. Ja rahaa. Karsinassa sikailevan hevosen kanssa säästät usein myös aikaa ja hermoja, kun pidät sitä mahdollisimman paljon ulkona.

Meillä ulkoillaan tällä hetkellä 12-14 tuntia päivässä, pidempikin ulkoiluaika olisi kiva, jos en itse haluaisi esim. nukkua. Kesällä toivottavasti saan tehtyä hevosille ulos kunnollisen katoksen, jolloin ne voivat ulkoilla 24/7.

4. Lajittele jätteet ja kierrätä

Hevosista ja niiden oheistoiminnasta tulee ihan järkyttävä määrä roskaa. Lisäravinteista ja muista tulee loputon muovipurkkimeri ja metallisiakin kertyy. Säästät sievoisen summan jätelaskussa, kun kierrätät ne! Ammattimaisesti tallia pyörittävä ei tietenkään voi viedä näitä jätteitä ilmaiseksi kauppojen tms. kierrätysastioihin, mutta oletan, että muutaman hevosen kotitallin muovi- ja metallijätteet voi viedä ilmaiseksi yleisiin kierrätyspisteisiin (korjatkaa joku, jos olen väärässä). Paalimuovit menevät meillä ainakin sekajäteastiaan, mutta kaikki muut muovit kierrätetään, jos ne ovat riittävän puhtaita. Tämä näkyy ihan konkreettisena säästönä siinä, että roskikselle riittää harvempi tyhjennysväli. Meillä lukee ihan tallin järjestyssäännöissä, että jätteet on lajiteltava. (Tosin joku aina välillä laistaa tästä, ja se jos mikä saa verenpaineen nousemaan :D)

Ja ammattimaisesti tallia pyörittäville tiedoksi, että romumetallista jopa maksetaan! Toki ihan muutamia kenkiä ei kannata lähteä myymään, mutta isommasta satsista voi saada rahaakin.
 

5. Laske rehuille kilohinnan sijaan päivähinta

Toisinaan kalliimpi rehu, kivennäinen tai lisäravinne saattaakin tulla halvemmaksi, jos sen annostus on pienempi. 

Pohdi myös, mitkä rehut ovat oikeasti tarpeen. Meillä syödään laadukkaan kuivaheinän lisäksi kivennäistä, Pellavaista, melassileikettä, Rypsi-Kronoa ja Progutia. Lisäjuoton hoidan Greenlinella, Pallura ja poni rakastavat sitä. Kaikki näistä ovat edullisia perusrehuja ja näiden syöttömäärät ovat pieniä. Kun hevonen saa reilusti heinää, sen väkirehun tarve on pieni.

6. Kilpailuta aivan kaikki

Tutki, mistä saat halvimmalla rehut, kuivikkeet, heinät. Vertaa kuitenkin hinnan lisäksi myös laatua: heinästä, jonka sokeri on 60, kannattaa maksaa enemmän, kuin heinästä, jonka sokeri on 300.

Kannattaa myös googlata kaikki tallin hankinnat, sillä tarvikkeiden hinnoissa on eroja. Talikot lapoineen ovat ainakin meilläpäin halvempia Puuilossa kuin Hankkijalla, mutta sen sijaan meidän käyttämämme rehut ovat Hankkijalla halvempia.

7. Osta TARPEELLISTA varastoon silloin, kun halvalla saa

Mutta todellakin vain tarpeellista, älä osta mitään tarpeetonta vaan siksi, kun halvalla saa.
 
Itse esimerkiksi ostin juuri varastoon yhden slow feeding -verkon, kun sellainen tuli alennushintaan vastaan. Nämä ovat kuluvia juttuja ja tulevat silloin tällöin uusimisen tarpeeseen. Nyt minulla on uusi verkko valmiina sitten, kun joku edellisistä hajoaa, eikä tarvitse ostaa uutta täyteen hintaan.
 

 8. Älä osta heti uutta vaan tutki, voisiko vanhan vielä korjata.

Moni rikkoontunut hevos- tai tallitarvike on vielä elvytettävissä käyttökuntoon. Mieti siis ennen uuden ostamista, että voisiko vanhan vielä korjata. Esimerkiksi rikkoontunut ruoka-astia on vielä korjattavissa, samoin ulkoloimen paikkaa helposti.
 

9. Osta tarpeelliset varusteet käytettynä - mutta vain, jos voit varmistua niiden kunnosta sekä siitä, että ne ovat oikeasti olemassa

Liputin ennen Facebook-kirpputorien puolesta, mutta nykyään suhtaudun niihin paljon skeptisemmin. Niihin on pesiytynyt todella paljon huijareita. Osalla ei ole minkäänlaista aikomustakaan lähettää maksamaasi tuotetta, ja osa ei kerro tuotteen todellista kuntoa. Olen ostanut jo sen verran monta lähes puhki kulunutta satulahuopaa, että enää ostan kirppiksiltä vain, jos voin varmistua tuotteen todellisesta kunnosta. Eli että ilmoituksessa on selkeästi listattu myös tuotteen virheet ja että kuvat ovat hyvät ja selkeät. Tai - ja tämä on paras vaihtoehto - voin noutaa tuotteen, jolloin hakiessa voin varmistua sen kunnosta.
 
Ja sitten on tosiaan ne huijarit, jotka joka varastavat muiden myyntikuvia ja ottavat sinulta rahat tuotteesta, jota heillä ei ole koskaan ollutkaan. Suosittelenkin, että jos olet ostamassa jotain kalliimpaa, etkä pääse noutamaan, että pyydät myyjältä kuvan tuotteesta vaikkapa päivän lehden kanssa. Näin voit varmistua siitä, että myyjällä tosiaan on myymänsä tuote.

 10. Pohdi kalliille hevostarvikkeille vaihtoehtoisia tuotteita

Yleensä kaikki, mihin voi liittää etuliitteeksi sanan hevos- tai talli-, saavat hintaansa myös tuntuvan korotuksen. Siispä joitakin tarvikkeita kannattaa etsiä ihan muulta osastolta kuin hevostarvikeosastolta. Näihin tavaroihin lukeutuvat mm. vesiämpärit, ruokinta-astiat jne.


Esimerkiksi meillä tallin vesiämpärit on ostettu Clas Ohlsonilta. Rehukauhat ovat litran vesikuuppia. Rehumössöjen sekoitukseenkin löytyy kauhaksi edullinen vaihtoehto.
 
Taannoin löysin Tokmannilta edullisia, jälleen puutarhanhoitotuotteiksi tarkoitettuja, ruokinta-astioita hevoselle. Näistä pienempi 15 litran vetoinen kustansi 4 euroa ja isommasta, joka on oikeasti iso (27 litraa) , joutui pulittamaan 5 euroa. Valitettavasti näitä ei juuri nyt näytä olevan Tokmannin valikoimassa.

11. Jos tarvitset jotain, mutta et juuri nyt, odota hetki, jos sen saisi kohta alennuksella

Tietyt kauppaketjut, kuten esimerkiksi Horze, Clas Ohlson jne järjestävät säännöllisesti kampanjoita, joissa vaikkapa kaikista tuotteista saattaa saada 20 prosenttia alennusta. Itse pyrin keskittämään hankintoja näihin alennuspäiviin. 

Ostan Palluran mahanhoitoyrtit Chia de Gracialta, mutta en juuri koskaan osta niitä normaalihinnalla, sillä tiedän, että CdG:llä on yleensä ystävänpäivän, Hevoset-messujen sekä HIHSin aikaan todella hyviä alennuksia. Tässäkin olen säästänyt jo pitkän pennin, vaikka tosin juuri pohdin, että koska Palluran maha ei ole oireillut vuoteen, voisin yrittää ajaa näitä yrttejä alas. 

Onko sinulla jokin hyvä säästövinkki hevosenomistajalle tai tallinpitäjälle? Kerro se kommenttikentässä!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!