keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Satulatuskaa

Mörssäri-Pallura on kasvanut satuloistaan ulos. Sillä on kaksi Prestigen satulaa, koulu- ja este-, ja kumpikin on käynyt sille nyt epäsopivaksi. Satulat ovat jääneet kapeaksi, mutta on epäselvää, että ovatko ne epäsopivia myös muuten.


Koulusatulan kävin viemässä nyt satulasepälle levitettäväksi. Onneksi meillä on 20 minuutin ajomatkan päässä satulaseppä. Toki hän on kovin kiireinen, joten hetki menee, ennen kuin hän ehtii levittämään satulan, vaikka nämä ovatkin onneksi lämpömuokattavia eli muokkautuvat koneessa.

"Hauskaa" tässä on se, että mielestäni Pallura ei ole edes mitenkään erityisen massava, ja sen satulat ovat leveyttä 35, kun vanhemmissa Prestigeissä loppuu tehdasleveydet leveyteen 36 (tosin kolmekutosen saa vielä levitettyä kolmekasiksi). Pallura on mielestäni myös nyt (onneksi!) laihtunut vähän, mutta laihtuminen on tapahtunut mahasta ja selkään on tullut ilmeisesti vähän lisää lihasta.  

Yleinen virhe satulaa sovitettaessa tosin on luulla liian leveää satulaa liian kapeaksi, kun se ottaa säkään kiinni. Yleensä se kuitenkin tarkoittaa sitä, että satula on liian leveä: se painuu etukenoon, nappaa säkään kiinni ja takaosa nousee ilmaan. Meillä taas satulan etukaari jäi todella ylös ja satulan painopiste jäi selvästi liian taakse.

Jahka saan satulan takaisin, näkee, onko se muuttunut muutenkin epäsopivaksi kapeaksi jäämisen lisäksi. Pallurasta onneksi huomaa helposti, jos satula ei enää sovi: Pallura lakkaa liikkumasta. Siis ihan tyystin. Kävelemään se saattaa suostua, mutta se ei edes lähde raviin. Se ei juuri muuten koskaan "testaile" ratsastajaa tai ole haluton liikkumaan, joten on onneksi helppo tajuta, että jokin on vialla, jos se ei suostu liikkumaan. Diagnoosin vahvistukseksi köpötin vielä hetken ilman satulaa, ja Pallura liikkui satulatta hyvin ja tyytyväisenä.

Eilen sovitin Palluralle Albionin koulusatulaa leveydellä wide, ja myös se oli kapea. Näennäisesti oli siinä ja siinä, että oliko se sopivan levyinen, mutta kun kapusin selkään, Pallura liikkui haluttomasti ja minusta tuntui, että olin aivan etukenossa, koska satulan painopiste jäi liian taakse. Satula myös valui eteenpäin, kuten kapeat satulat joskus tekevät. Ei siis jatkoon.

Tallinomistajalta sitten sain lainaksi onneksi jonkun ekstraleveän Henri de Rivelin yleissatulan, jolla Pallura onneksi liikkui ihan tyytyväisenä! Tätä satulaa saan nyt lainata siihen asti, että saan koulupenkkini levityksestä. Ihanaa, että löytyi lainapenkki, huomenna torstaina kun olisi tarkoitus mennä ratsastustunnille!

Nyt peukut ja varpaat pystyyn, että levityksen jälkeen tuo koulupenkki olisi taas sopiva!

Palluraterkuin Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!