perjantai 30. marraskuuta 2018

5 vinkkiä ähkyn ehkäisyyn

Ähky ei aina ole olosuhteista kiinni, vaan toisinaan se tuntuu johtuvan huonosta tuurista. Voit tehdä kaiken oikein ja parhaasi mukaan, mutta silti hevoselle tulee ähky (pakko muuten koputtaa puuta tässä välissä!). On kuitenkin muutama juttu, jolla voit ehkäistä ummetusähkyä. Olen ollut hevosenomistaja yli 11 vuotta, eikä hevosillani ole ollut ähkyn ähkyä tänä aikana (koputan puuta taas).

1. Liikunta

 

Kokemukseni mukaan liikunta on paras keino pitää hevosen suoli toiminnassa. Olet varmaan huomannut, että hevoset usein kakkaavat ratsastuksen aikana tai sen jälkeen? Vaikka onkin toisinaan ärsyttävää kerätä niitä kakkoja sieltä kentältä, ne ovat oikeasti hyvä juttu. Ne kertovat, että se hevosen suoli toimii. Liikettä siis hevoselle!

2. Riittävä juominen

 

Juominen on todella tärkeää mahan ja suoliston toiminnan kannalta. Moni hevonen vähentää juomistaan syksyn tullen, jolloin tarkoituksellinen juottaminen onkin tarpeen. Moni juottaakin hevostaan liikutuksen jälkeen esimerkiksi melassi- tai mash-vedellä. Palluran suurta herkkua on greenline-vesi, jossa on pari desiä greenlineä ja kymmenisen litraa lämmintä vettä. Koko ämpäri menee yleensä kerralla.

Oleellista riittävän juomisen kannalta on myös se, että vettä on tarjolla koko ajan, myös ulkona. 

Vesi kannattaa pitää myös mahdollisimman houkuttelevana hevoselle, eli huolehtia siitä, että vesi on raikasta ja juoma-astia puhdas.

Mikäli hevonen ei omaehtoisesti juo tarpeeksi, voi sitä koittaa saada juomaan lisäämällä lämpimään/haaleaan veteen jotakin näistä:

- melassisiirappi (sisältää paljon sokeria eli ei sovellu metabolisille tms.)
- greenline
- mash
-omenamehu (toisilla aiheuttaa kaasuuntumista eli kaasuähkyherkälle hevoselle ei hyvä vaihtoehto)
- appelsiinimehu
- pellava

Itse tykkään tosiaan suosia tuota greenline-vettä, sillä Pallura rakastaa sitä ja siinä on hyvin alhainen sokeripitoisuus. Pari desiä greenlinea päivässä ei myöskään tee merkittävää lisää hevosen energiansaantiin.3. Säännölliset ruoka-ajat

 

Maha ja suolisto pysyvät parhaiten toiminnassa, kun ruokaa, varsinkin korsirehua, tulee säännöllisesti.

Ruokintaan ei kannata myöskään tehdä äkillisiä muutoksia, vaan mahdolliset muutokset tehdään vähittäin totuttelemalla.

4. Ei paljon väkirehua kerralla

 

Mikäli hevosen väkirehuannos on useita litroja päivässä, kannattaa se jakaa useammalle ruokintakerralle. Mahalaukku on pieni eikä sinne mahdu suurta annosta kerralla.


5. Ei rehuja maasta

 

Tämä koskee sekä heinää että väkirehuja. Heinä kannattaa syöttää jonkinlaisesta kaukalosta/telineestä, jolloin heinän mukana ei kulkeudu mahaan hiekkaa tai muuta maa-ainesta. Väkirehut syötetään luonnollisesti myös jostain vadista tai kupista.


Onko sinulla joku hyvä vinkki ähkyn ehkäisyyn? Kerro se kommenteissa!

Huomenna, siis joulukuun ensimmäisenä starttaa joulukalenteri Palluran Instassa ja Facebook-sivulla!  Jos muuten et ole vielä ottanut Palluran Instagramia @teampallura haltuun, se kannattaa tehdä nyt, sillä Palluran Instassa ja sen Facebook-sivulla on jouluukuun alusta jouluun saakka joulukalenteri! Kannattaa siis käydä seuraamassa ja tykkäämässä!


Palluraterkuin
Jenni
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!