keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Miksi nuorena varsottaminen on hyvä juttu?

Onko sinulla kolmivuotiaaksi kääntyvä tamma ja pohdit sen astuttamista ensi vuonna? Jos taloudelliset seikat ovat kunnossa (varsottaminenhan sitten maksaa, ja paljon), kolmivuotiaan varsottaminen on ihan järkeenkäypä vaihtoehto, ja minäpä kerron, että miksi.

1. Tamma saa kasvaa rauhassa

Vaikka tiineysaika onkin rasite tammalle, se saa kuitenkin arvokkaan lisävuoden esimerkiksi laatuarvosteluja ajatellen. Pallura kääntyy vuodenvaihteessa viisivuotiaaksi, mutta pääsee nelivuotiaiden laatuarvosteluun, koska on varsonut. Ja vaikkei tähtäisikään ikäluokkakilpailuihin, rauhassa kasvamisesta ei ole tammalle haittaa. Toki kannattaa silti pitää mielessä, että kehittyäkseen kunnolla nuori hevonen tarvitsee liikuntaa. Tiinekin, mutta toki sitten sen tiineys huomioon ottaen.


2. Nuori tamma on hyvässä kunnossa synnytystä ajatellen

Aino oli suuri varsa, mutta Pallura oli nuori ja hyväkuntoinen ja jaksoi sen puskea hyvin maailmaan, vaikka tovin näyttikin siltä, että joudun menemään auttamaan. Pallura varsoi kuitenkin ihan omin avuin. Toki apua oli varmasti myös siitä, että olin liikuttanut sitä ihan tiineyden loppumetreille asti. Lopussa tietenkin vain taluttaen ja käyntiä, mutta liikutin kuitenkin.


3. Jos ja kun teet myöhemmin varsan, tamma ei ole enää ensisynnyttäjä

On siis varaa odotella sitä seuraavaa varsotusta sitten useampi vuosi. 

4. Usein nuori tamma aikuistuu paljon varsomisen myötä

Ainakin Pallura aikuistui ja fiksuuntui suunnilleen miljoona prosenttia varsomisen myötä. Siitä tuli rauhallisempi, järkevämpi ja kaikin puolin enemmän zen. 

Palluralle siis ainakin varsa oli ihan sataprosenttisesti hyvä juttu, tosin osaksi siksi, että varsomisessa kaikki sujui hyvin ja Aino on ollut kaikin puolin helppo varsa. Jos harkitset nuoren tamman varsottamista, voin ehdottomasti suositella!
Varsamaisen ihanaa viikkoa kaikille!

Palluraterkuin
Jenni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!