maanantai 16. maaliskuuta 2020

Miten koronavirus vaikuttaa minun hevosteluuni?

Se on nyt täällä. Korona. Sanoin jo kuukausi sitten, että katsotaan vaan, niin Suomi ei pääse tänäkään vuonna jalkapallon EM-kisoihin, sillä niitä ei koronan takia järjestetä. Ja oikeassa olin, valitettavasti.

Olen itse nuori ja perusterve, joten en suinkaan pelkää omasta puolestani. Mutta kaikilla meillä varmasti on lähipiirissä joku, joka on riskiryhmää. Sen vuoksi pyrin välttelemään koronaa, mutta en hysteerisyyteen asti. Käyn normaalisti töissä (työskentelen kolmen ihmisen toimistossa), tallilla ja kaupassakin, mutta välttelen massatapahtumia. Mikäli Hevoset-messuja ei olisi siirretty, olisin todennäköisesti jättänyt ne väliin.

Kuva 2019 Hevosmessuilta.

Pallura asuu tällä hetkellä kuuden hevosen pikkutallissa, joten tallilla käyn ihan huoletta (parin kuukauden päästä Pallura asuu kotitallilla, jolloin käyn tallissa vielä entistäkin enemmän huoletta). Mikäli Pallura asuisi isommalla tallilla, kävisin siellä siltikin ihan normaalisti ja luottaisin siihen, että sairastuneet osaavat pysyä tallilta poissa. Tallilla ei kuitenkaan kauheasti olla ihan lähikontaktissa, joten koen riskin sairastua siellä melko pieneksi. Toki nyt jotkut ratsastuskoulut ovat päättäneet sulkea ovensa tyystin hallituksen linjausten vuoksi. Moni talli kuitenkin pitää ovensa auki, kunhan paikalla on samaan aikaan alle 10 ihmistä.

Valmennuksissa aion käydä normaalisti, tosin meidän valmentajamme käykin kotitallilla. Lähikontakti jää näissäkin aina hyvin minimaaliseksi ja valmentaja huolehtii hygieniasta. Välttäisin varmaan kuitenkin valmennukseen lähtemistä esimerkiksi Ypäjälle, missä ihmisiä on enemmän. Nythän se ei tosin ole edes mahdollista, kun valmennustoiminta Ypäjälläkin on keskeytetty. Myös monet (kaikki?) maneesit on suljettu ulkopuolisilta kävijöiltä.

Olen ollut aina kohtuullisen ahkera käsienpesijä, ja nyt kiinnitän siihen vielä enemmän huomiota. Periaatteeni on aina ollut se, että pesen kädet kaupasta tms. tullessa. Nyt pesen ne vieläkin huolellisemmin. Käsien pesu on kuitenkin paras tapa suojautua koronavirukselta.

Palluran kanssa olen lähikontaktissa aivan kuten ennenkin eli harjaan ja halin sitä ihan normaalisti, vaikka todennäköisesti koronavirus onkin zoonoosi eli siirtynyt eläimestä ihmiseen. En kuitenkaan usko tämän eläimen olleen hevonen. (Lähteiden mukaan kyseessä on todennäköisesi ollut lepakko.)

Elättelen edelleen toiveita, että pääsisimme Palluran kanssa tänä vuonna vihdoin avaamaan kisauramme. Nyt kuitenkin poikkeustilan takia kaikki kisat on peruttu ainakin huhtikkun puoliväliin asti. Me emme kuitenkaan ole lähdössä kisaamaan ihan vielä, ja kun aloitamme kisaamisen, se tapahtuu harjoitus- tai ykköstasolla. Toivon, että kesällä koronavirusepidemia on jo mennen talven loskaa, eli että kisakausi olisi kesällä jo normalisoitunut. Meidän tasollamme tuskin on kovin korkeaa tautivaaraa kuitenkaan. Vaarana on lähinnä sitten se, että jos koronatilanne riehaantuu toden teolla, mitään ei järjestetä missään koko kesänä.



Rehujen suhteen Suomessa ollaan onneksi melko omavaraisia. Jos rajat menevät kiinni myös tavarakuljetusten osalta (eli tapahtuu pahin mahdollinen), meillä on silti saatavilla heinää, kauraa, rypsiä, hamppua, pellavaa ja muutakin. Synteettisiä kivennäisiä ja vitamiineja osataan varmasti Suomessakin valmistaa.

Rajojen kiinni mennessä saattaa tulla toki lääkkeistä pula, mutta niitä on kuitenkaan harvalla mahdollisuutta alkaa hamstraamaan.

Hevosala Suomen mittakaavassa on todennäköisesti niitä, joihin koronan tuoma taantuma iskee ehkä vähiten. Kansainvälisesti korona varmasti tuntuu hevosalallakin, kun isoja tapahtumia joudutaan perumaan. Mutta Suomen mittakaavassa en usko taantuman iskevän ihan niin suuresti juuri hevosalaan. Valmentajat käyvät edelleen pienemmillä talleilla, hevosia kengitetään edelleen, eläinlääkäripalveluita tarvitaan edelleen. Eläinlääkäripalvelut tosin saattavat olla juuri ne, mihin taantuma iskee ensimmäisten joukossa. Moni kuitenkaan ei halua liikkua ylimääräistä epidemia-aikaan hevosenkaan kanssa, joten se ei-niin-akuutti klinikkareissu siirretään myöhemmäksi.

Osa pienyrittäjistä tulee kuitenkin kärsimään hevosalallakin. Esimerkiksi kivijalkavarustekaupat tulevat varmasti kärsimään siitä, että ihmiset vähentävät liikkumistaan. Onneksi suurimmalla osalla liikkeistä on kuitenkin rinnalla myös verkkokauppa, jolloin ihmisten kynnys ostaa on matalampi, kun ei tarvitse lähteä paikan päälle.

Ratsastuskouluyrittäjä saattaa myös kärsiä siitä, että ihmiset eivät uskalla liikkua ja että julkisia kokoontumisia on rajoitettu alle 10 henkilöön. Tämä tuo rajoituksia ratsatsustunteihin eivätkä vanhemmat voi enää istua maneesin katsomossa seuraamassa tunteja.. Alkeiskurssin aloittamista siirretän herkemmin ja varmaan myös kesäleirin varaamista siirretään. Toivottavasti korona ei ajaisi ratsastuskouluja nurin.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun taantuma on ihan kunnolla täälläkin, se iskee kyllä hevosalaankin. Kun ihmisillä ei ole enää varaa kuluttaa, tingitään totta kai ensimmäisenä kaikesta "turhasta" kuten uusista varusteista, ratsastustunneista, uusista hevosista.

Tällä hetkellä tärkeintä on saada koronan leviäminen pysäytettyä, joten on tärkeää rajoittaa sosiaalisia kontakteja. Kuitenkin sitten, kun se on ohi, toivon, että ihmiset jatkavat elämistä ja kuluttamista, jotta korona-laman vaikutukset saataisiin minimoitua.

Tsemppiä kaikille alkaneeseen viikkoon!

6 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen teksti!
    Bongasin jossain vaiheessa kuvan, jonka mukaan korona (ainakaan tämä COVID19) ei voi levitä ihmisestä eläimeen tai eläimestä hevoseen. Koronan mukana on kuitenkin tullut melko paljon väärennettyjä kuvankaappauksia ja tietoa, joten voi olla että korona voi tosiaan levitä myös eläimiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tällä hetkellä "virallistenkin" lähteiden mukaan korona olisi levinnyt lepakoista ihmiseen, mutta sen ei tosiaan pitäisi tarttua esimerkiksi ihmisestä koiraan tai hevoseen tai toisin päin. Mutta on ihan totta, että koronasta liikkuu ihan pelottavankin paljon väärää tietoa!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen teksti aiheesta. Yhden asian haluan kuitenkin korjata: yhteiskunnan sulkemisen tavoitteena ei ole estää koronan leviäminen. Sen tarkoituksena on hidastaa epidemiaa siten, että sairastumiset tapahtuisivat mahdollisimman pitkällä aikavälillä, jotta mm. terveydenhoidon ylikuormittuminen estetään. Laskelmien mukaan 70 % suomalaisista sairastaa koronan toimenpiteistä riippumatta - nyt on kyse siitä, montako ihmistä sitä sairastaa yhtä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja korjauksesta! :) Itse asiassa tämänhetkisten laskelmien mukana n. 42 % suomalaisista tulisi saamaan koronan. Mutta tosiaan pyritään siihen, etteivät kaikki saisi sitä yhtä aikaa :)

      Poista
  3. Mielenkiintoinen teksti! Viime viikon Hevosurheilussa oli myös kiinnostava artikkeli koronaviruksesta.
    Omaan elämääni ei koronaepidemia ole hirveästi vaikuttanut, jatkuvaa etätyöputkea (työnantajan suositus) lukuunottamatta. Ja jooga/kuntosalit ovat kiinni. Kun hevonen asuu 5 hevosen tallilla, on siellä harvoin yli 3hlö samaan aikaan, ja tosiaan siellä ei olla lähikontaktissa toisiin ihmisiin. :)
    Olen itse astmaatikko ja sikäli jonkunasteista riskiryhmää, mutta iän puolesta vielä kaukana pahimmista riskiryhmistä. Käsien pesua olen itsekin lisännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Astma voi käsittääkseni olla isokin riski koronan suhteen, kun korona käy pahiten juuri keuhkoihin. Mutta eipä tässä nyt voi kotiinkaan vain linnoittautua odottamaan kuolemaa :/ Itselläni on myös lähipiirissä useampi astmaatikko.

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!