maanantai 28. syyskuuta 2020

Hevonen on luotu liikkumaan!

Kyllä, laitoin otsikkoon huutomerkin. Hevonen on luotu liikkumaan ja sen lajityypillisen tarpeen täyttämisen estäminen on huonoa hevosenpitoa.

Ajatus tähän postaukseen lähti Aila-myrskystä. Meillä oli Kanta-Hämeessä melko kova tuuli, vaikka mitään suuria tuhoja ei ilmeisesti sattunutkaan. Tontiltani kaatui koivikosta kolme koivua, mutta muuta ei onneksi tapahtunut.

Myrskyn takia otin kuitenkin hevoset iltapäivällä jo kolmen aikaan sisään, sillä tuuli alkoi siinä vaiheessa yltyä jo melko kovaksi. Hevoset tulivat mielellään sisään, vaikka ei niillä vaikuttanut hätää olevan ulkonakaan. Itseäni vaan pelotti, että miten käy jos vaikkapa puu kaatuu tarhojen aitojen päälle. Niinpä oman mielenrauhani vuoksi tulivat sisään. Kaikki meni hienosti, hevoset olivat ihan tyytyväisinä sisällä normaalin 10-12 h sijasta 18 h vuorokaudessa.

Tarhausaikaa tuli siis normaalin 12-14 h sijasta 6 tuntia sinä torstaina, ja sen kyllä huomasi Palluran liikkeestä perjantaina. Katsoin jo sen kävellessä tarhassa, että liikkeestä puuttui se normaali elastisuus. Puhtaasti se liikkui toki, mutta ei niin hyvin, kuin normaalisti.

Ratsastaessakin sillä kesti vertyä vähän tavallista kauemmin. Ei se missään vaiheessa ollut epäpuhdas, ei lähellekään, mutta huomasi, että jotain tavanomaisesta poikkeavaa oli ollut.

Pallurahan liikkuu omatoimisesti paljon, jos sillä on siihen mahdollisuus. Se kävelee ja juoksee tarhassa, syö välillä ja liikkuu taas. Sillä on nyt iso tarha, missä on tilaa liikkua ja se kyllä hyödyntää koko tarhaa.

Mielestäni on kamalaa, että tuo meidän poikkeustilanteessa lyhyt tarhausaika on joillekin normaali, ja joidenkin mielestä reilukin tarhausaika. Valitettavasti tiedän talleja, jotka mainostavat 8 tunnin tarhausta kokopäivätarhauksena. 8 tuntia on toki ihmiselle täysi työpäivä, mutta hevonen ei ole ihminen. Hevonen on luotu liikkumaan lähes vuorokauden ympäri.

Pallura on vieläpä terve, hyväjalkainen hevonen, ja siltikin tallissa seisominen näkyi sen liikkeessä. Hevoselle, jolla on jo vähän iän tuomaa kulua ja kremppaa, seisominen on yleensä vielä enemmän myrkkyä. Yleensä kevyt, säännöllinen liike pitää hevosten pienet vaivat paremmin kurissa (vaikka poikkeuksiakin toki on).

Hevonenhan ei tarvitsisi mitään 12 tunnin tallissaoloaikaa yöllä, ei todellakaan. Hevonen tarvitsee lepoa vuorokaudessa 5-7 tuntia ja siitä unta 3-5 tuntia. Hevoselle ei myöskään ole luontaista nukkua tuota aikaa putkeen. Pitkä tallissaoloaika on siis vain meidän ihmisten mukavuudenhalua.

Mutta ovathan minunkin hevoseni tallissa 10-12 tuntia vuorokaudesta! Tämä selittyy ainoastaan minun omilla tarpeillani. Hoidan tallin yksin ja valitettavasti minunkin on levättävä ja nukuttava. Optimitilanteessa hevoset olisivat tallissa vuorokaudesta tuon 5-7 tuntia, mutta se ei vaan ole mahdollista. Tontillani olevien hevosten tilanne on kuitenkin jo paljon parempi, kuin mitä se voisi jossain muualla olla. 12-14 tuntia ulkoilua on kuitenkin jo ihan kohtuullinen tilanne.

Hevoselle toki optimiratkaisu olisi KUNNOLLINEN pihatto. Kunnollisessa pihatossa on sen verran tilaa, että sinne mahtuvat kaikki laumanjäsenet nukkumaan, ja kaikki myös pääsevät sinne nukkumaan. Siinä on kaksi oviaukkoa, ettei ketään ahdisteta nurkkaan. Kunnollisessa pihatossa on neljä seinää ja sinne ei tuule sisään, vaikka se ei ehkä olekaan lämpöeristetty. Tällaisen pihaton tekeminen ei tällä hetkellä ole minulle mahdollista, joten hevoseni asuvat tallissa. Ehkäpä vielä jonain päivänä meillä on pihalla kunnollinen pihatto, mutta siihen asti mennään näillä. 

Tietysti hevosten liikkumiseen vaikuttaa myös tarhan koko ja se, onko siellä jotain muutakin tekemistä kuin seistä pää heinäkasassa. Mutta vaikka tarha olisikin kohtuullisen virikkeetön, esimerkiksi kaveri tekee yleensä jo ihmeitä hevosen liikkumishaluille, mikäli tarhassa vain on tilaa liikkua. 


Tärkeää on kuitenkin mielestäni se, että hevoselle tarjotaan mahdollisuus liikkumiseen, eli sillä on mahdollisuus olla pitkä päivä ulkona. Ihmisen tarjoama liikunta, se tunti tai pari päivässä, ei voi korvata omaehtoista liikuntaa, jos hevonen seisoo päivästä 20 h karsinassa. Kävelykonekaan ei korvaa mahdollisuutta omaehtoiseen liikkumiseen - päin vastoin, pelkän ympyrän kiertämisestä voi olla hevoselle jopa haittaa.

Onneksi maailman huippuratsastajatkin ovat alkaneet tajuta omaehtoisen liikunnan merkityksen hevoselle, ja moni huippuhevonen saakin nykyään laiduntaa, osa asuu jopa pihatoissa. Mietipä itseäsikin, palaudutko paremmin raskaasta salitreenistä kun rojahdat treenin jälkeen sohvalle, vai kun jatkat kevyttä liikettä vielä muutaman tunnin?

Toki itsekin jätän Palluran nyt monesti liikunnan jälkeen jo sisään, kun ratsastan sillä töiden jälkeen, ja lopetettuani kello alkaa jo lähennellä lkahdeksaa. Tällöin onkin erittäin tärkeää huolehtia riittävistä loppukäynneistä! Viikonloppuisin on mukavaa ratsastaa heti aamusta, kun voi sen jälkeen laittaa Palluran tarhaan palautumaan.

Heräsikö jotain ajatuksia liittyen hevosen ulkoiluun? Aurinkoista alkanutta viikkoa kaikille, kelit ovat ainakin kohdillaan nyt!


5 kommenttia:

  1. hyvä postaus, täyttä asiaa 😊 Hyvä Jenni!

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa ja hienoa että asioihin kiinnitetään huomiota! :)

    Jos oman hevosen tai ponin hommaisin, ei ole oikeastaan kuin yksi paikka jonne veisin. Eli sama paikka jossa käytössäni oleva poni on tällä hetkellä.
    Toimiva pihatto, laitumet joilta vapaa pääsy pihattoon (ja kesällä pihatto onkin kovassa käytössä päivisin ja yöksi painelevat laitumelle), talvitarha reilun hehtaarin kokoinen jne. Ja maneesikin on tulossa :D
    Enkä usko että pappahevonen pysyisi noin hyvässä kunnossa, jos seisoisi karsinassa edes sen 10 tuntia vuorokaudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä se seisominen on vanhoille hevosille valitettavasti myrkkyä :/ Mä olen iloinen, että pystyn tarjoamaan edes tuon 12-14 h ulkoilun, millään täysihoitotallilla, jossa hevoseni on ollut, ei ole päästy samaan...

      Poista
    2. Jep, tuo 12-14 on todella hieno juttu :)

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!