sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Testissä Neue Schule Turtle Tactio

Palluran kanssa olemme aikaisemmin jo testanneet Neue Schule Turtle Topia, mutta koska siitä ei tuntunut olevan Palluralle mitään iloa, myin sen pois ja ostin tilalle kokeiluun Neue Schule Turtle Taction, jonka pitäisi olla kehitetty matalakitalakiseen suuhun.


Mainospuheiden mukaan Turtle Tactio on suunniteltu erityisesti hevosille jotka ovat herkkiä kielestään. Kuolaimen pitäisi siirtää ohjasapujen paine hevosen kielen keskiosaan, minkä taas pitäisi vähentää painetta kielen ja suupielien herkillä alueilla. Turtle -keskiosa tuo proksimaalisesti reunapalojen kiinnityksen keskiosaan niin, että kuolain on mahdollisimman hellä hevosen herkälle kitalaelle, aiheuttamatta painetta. 

Ihan ensimmäisenä täytyy kritisoida näiden kuolainten mitoitusta. Meillä oli jo aikaisemmin tästä Tactiosta M-koko, jonka pitäisi sopia 12,8-13,8 -senttisiä kuolaimia käyttävälle. Pallura käyttää normaalisti kuolainkokoa 12,5 tai 13,5, mutta Taction M-koko oli sille ihan liian lyhyt. Turtle Topista meillä sitten taas oli L-koko, joka oli ihan liian pitkä. Mutta koska tässä on huomattavasti lyhyempi keskiosa kuin Turtle Topissa, uskalsin tilata tästä L-koon, ja se oli kuin olikin sopiva. Yhteenvetona Turtle Topista kävisi 13,5-senttistä kuolainta käyttävälle M-koko ja Tactiosta taas L-koko. Tämän täytyy olla miehen logiikkaa!!

Turtle Topista tämä eroaa selvästi muotoilultaan. Tactiossa on selvästi litteämpi keskiosa ja se on huomattavasti Topia sirompi kuolain muutenkin. Äkkisilmäyksellä Tactio näyttää huomattavasti Palluraystävällisemmältä kuin Top.


Yläkuvassa Sprengerin Aurigan kolmipala ylimmäisenä, alla Turtle Top. Alakuvassa Turtle Tactio.Huolimatta lähes X-full-kokoisesta päästään Pallura on epäilyttävä minisuutyyppi. Sillä yksinkertaisesti on pieni suu isossa päässä, eikä sinne suuhun tee mieli laittaa mitään paksua kuolainta. Sen vuoksi Turlte Tactio vaikutti hyvinkin siltä, että voisi sopia Palluran suuhun.

Kuolain on tietenkin ihan niin kova kuin ratsastajan käsi, mutta tietenkin herkkäsuisella hevosella haluaa käyttää mahdollisimman hellää kuolainta. Edelleenkin kuin ratsastamaan oppii vain ratsastamalla, on tehtävä kaikkensa, että se opetteleminen olisi hevoselle mahdollisimman tuskatonta.


Kuolaimet maksavat nykyään maltaita, eikä Turtle Tactiotakaan saa alta satasen. Melko kallis kokeilu siis. Palluralla on toisena kuolaimena käytössä oliivirenkainen kopio Sprengerin Dynamic RS:stä. Se maksoi nelisenkymmentä euroa, enkä totta puhuen huomaa Palluran ratsastettavuudessa eroa tällä neljänkympin kuolaimella ja reilun satasen Tactiolla.

Olen nyt ratsastanut Palluralla tulla Turtle Tactiolla kuukauden verran. Se on sillä ihan hyvä, mutta niin se on ollut kaikilla muillakin kuolaimilla. Mitään dramaattista eroa en siis ole tällä kuolaimella huomannut, MUTTA! Palluralla ei ole ollut mitään suuria kuolainongelmia. En siis voi sanoa, etteikö Turtle Tactio saattaisi olla todella hyvä kuolain jollekin, joka kärsii suuongelmista.

Kuolainta suuremman eron ratsastettavuudessa olenkin huomannut tekevän suitsien muotoillun niskahihnan. Pää on paljon rauhallisempi ja paremmin paikallaan, kun suitsissa on leveämpi niskahihna. Tällaista se on erityisherkän kanssa, joku asia vaikuttaa paljon ja joku ei yhtään.


Meiltä löytyykin nyt sitten kahdet suitset muotoillulla niskahihnalla, koulu- ja estesatulan kanssa omansa. Näistä ei ole kyllä enää paluuta tavalliseen suoraan niskahihnaan.

Neue Schule Turtle Top vs. Turtle Tactio

- Tactio sopii selvästi matalakitalakisempaan suuhun kuin Turtle Top.
- Turtle Top sopii "perussuuhun", jossa on tilaa kuolaimelle.
- Molemmat on muotoiltu hevosen suun anatomiaa mukaillen.
- Turtle Topin sanotaan sopivan paremmin suomenhevosen suurehkoon suuhun kuin Taction. Palluran suuhun sopi kuitenkin paremmin Tactio. Sopiva löytyy siis kokeilemalla!
- Hinta on molemmilla suunnilleen sama.
- Turtle Topissa on Tactiota reilumpi mitoitus.
- Molempia kannattaa katsella käytettynä Facebookin hevostarvikekirppiksiltä!


Talvikausi meillä mennään kyllä ihan tyystin Tactiolla, tiedättekö miksi? Se lämpenee huomattavasti nopeammin kuin mikään muu kuolain! Näin laiskana hevosenomistajana siinä on kyllä jo syytä kerrakseen suosia Neue Schulea!


Mukavia ratsastushetkiä kaikille!

Palluraterkuin
Jenni

2 kommenttia:

  1. Meillä on ollut alkukesästä asti käytössä juurikin tämä turtle ja penisuinen tamma keveni ja pehmeni edestä ihan huomattavasti tämän kuolaimen kanssa. Suu myös paljon rennompi ratsastaessa kun kuolain mahtui hyvin paikalleen. Huomasin myös, että syljeneritys ratsastaessa lisääntyi, ehkä juuri tuion lämpimän metallin ansiosta. Meiltä siis iso peukku turtle tacticolle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että tästä on ollut teille apua! Pallura on luonnostaan niin kevyt ja ihan kaikilla kuolaimilla, että jos se tuosta vielä kevenisi, se katoaisi kokonaan :D

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!