maanantai 5. elokuuta 2019

Testissä Passier Blu koulusatulavyö

Tämä EI ole kaupallinen yhteistyö. Vyö on ostettu Satula.comista omilla rahoilla 129 euron hintaan (plus toimituskulut 7,50).

Passier Blu koulusatulavyö lupailee pitää satulan paikoillaan sekä jättää tilaa kainaloille. Uuden satulan myötä meillä ei enää ole satulan paikallaanpysymisongelmia, mutta halusin Palluralle vyön, joka antaisi tilaa sen kainaloille. Palluralla on nimittäin suuret lavat ja halusinkin vyön, joka mahdollistaisi mahdollisimman ison lavan liikkeen eikä ottaisi kainaloon kiinni.

Passier Blu oli huomattavasti edullisemmassa hintaluokassa kuin Amerigon koulusatulavyöt, joten päädyin siihen. Passier on lisäksi nahkaa, joka miellyttää minua satulavyömateriaalina. Vyön nahka on myös oikein laadukasta.

Ensimmäisen käyttökerran perusteella Passier Blu ei vakuuttanut. Satula valui ihan huolella eteenpäin, ja tätä ongelmaa ei ole ollut uuden satulan kanssa edes lampaankarvavyöllä! Mutta jälkeenpäin huomasin, että olinkin satulaa muokatessani nostanut takimmaisia vastinhihnoja sentillä ylöspäin (kyllä, Batesissa on tällainenkin mahdollisuus). Mietin, voiko sillä olla näin radikaali vaikutus ja siirsin hihnat takaisin. Seuraavana päivänä uusi testi ja halleluja, satula pysyi paikallaan!


Olin arponut ennen ostoa 65-senttisen ja 70-senttisen vyön välillä. Päädyin 70-senttiseen ja se vaikuttaisi ihan hyvältä valinnalta. Oleellista tämän vyön kanssa on se, että vyön ohuimmat kohdat tulevat kainaloiden kohdalle ja että vyön saa samoihin vastinhihnojen reikiin molemmilta puolilta, jolloin mahalaatta on keskellä.

Totta puhuen en huomaa mitään eroa Palluran liikkeissä tällä vyöllä verrattuna sillä aikaisemmin olleeseen nahkavyöhön tai lampaankarvavyöhön. Satulakin olisi pysynyt vanhoilla vöillä paikallaan vallan hyvin. Pallura ei myöskään protestoinut vanhoja vöitä millään lailla. Mutta se ei kuitenkaan liiku myöskään huonommin tämän kanssa, joten tämä jää meille käyttöön. Faktaa on kuitenkin se, että tämän kanssa on vähemmän tavaraa kainalon kohdalla rajoittamassa liikettä kuin paksumpien vöiden kanssa.

Hevosille, joiden satula liukuu eteen,  lähtisin ennemmin etsimään satulaa, jossa ensimmäinen vastinhihna alkaa etukaaren pään kohdalta, kuin odottaisin maata mullistavaa apua tältä vyöltä. Palluran kanssa olen myös huomannut sen, että kun satula ei syystä tai toisesta istu, se valuu eteen. Kun satula on sopiva, se pysyy paikallaan, vaikka vyötä ei kiristäisikään niin kireälle, että soi. Etukaaren päästä alkava vastinhihna edesauttaa paikallaanpysymistä kuitenkin esimerkiksi siinä tapauksessa, että iso maha työntää satulaa eteenpäin.


Passier Blu satulavyö
Vyö antaa tilaa hyvin etujalan liikkeille kainaloiden kohdalta. Onneksi en ostanut lyhyempää vyötä, sillä sen kanssa vyön mutoilu olisi todennäköisesti osunut väärään kohtaan.

Summa summarum: Ihan kelpo vyö hevoselle, jolla on suuri liike! Mitään negatiivista en osaa vyöstä sanoa, mutta varmaan tämänkin kohdalla pätee sama sääntö kuin kaikkien muidenkin varusteiden: mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle ja toisin päin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!