maanantai 12. elokuuta 2019

Wuhuu, vihdoin edistystä!! (Vihdoin myös kuvamateriaalia ratsastuksesta)

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet ratsastuksellisesti todella rankkoja, vaikka ollaankin pääasiallisesti työskennelty käynnissä. Mutta on rankkaa, kun pitää vahtia hevosen ihan jokainen askel ja olla valmiina korjaamaan heti, kun sen tasapaino pettää ja se heilahtaa vinoksi. Ja samalla yrittää olla vaikuttamatta yhtään silloin, kun se on suorana, sillä se on palkinto siitä, kun hevonen liikkuu oikein.Mutta meidän uurastus on kannattanut, ja käynnissä Pallura pysyy jo melko hyvin suorana! Pakko tunnustaa, etten vieläkään välttämättä erota, milloin se on vino, sillä sen vinous ei ole enää mitenkään ilmiselvää. Se ei poikita takapäällään mitenkään radikaalisti (paitsi toisinaan kaarteissa, jos en ole hereillä) vaan vinous on lähinnä sitä, että Palluran oikea kylki painuu hivenen kasaan ja sen myötä takajalat myös heilahtavat hitusen vasemmalle. Tämä tosin aiheuttaa myös satulan oikealle valumista, ja nyt olenkin huomannut, että se on vähentynyt todella paljon. Pallura alkaa siis suoristua!

Mutta ne hetket, kun Pallura on oikeasti suora, erotan kyllä selvästi. Sen liike nimittäin muuttuu silloin paljon! Se myös rentoutuu ihan silminnähden ja hyväksyy tuntuman, ja tulee myös pidemmälle kaulalle, mikä on hyvä! Kuten valmentaja sanoikin, niin kauan kuin se ei ole rehellisesti suora, se ei voi saada takajalkojaan rungon alle. Ja koska Pallura on vielä nuori eikä sillä ole lihaksia koota itseään tai kantaa itseään kovin korkeassa muodossa, matala muoto onkin sille parempi ja matalaan muotoon hakeutuminen kertoo siitä, että se peräänanto on oikeasti rehellinen. Ei vaan nyökätä päätä alas ja unohdeta takajalkoja talliin, vaan lähdetään liikkumaan takaa eteen, takajalat rungon alla, selkä pyöreänä. Itse en oikeastaan ikinä kiinnitä pään asentoon huomiota ratsastaessani, sillä se pää seuraa takajalkoja. Aina. Silloin kun ne takajalat astuvat rungon alle, pääkin asettuu sinne minne pitäisi. Pään asento ei siis ole mikään lähtökohta, vaan työn tulos.Käynnissä siis sujuu jo kohtuuhyvin, vaikka toki siinäkin joutuu edelleen tekemään korjauksia. Vaikka Pallura alkaa selvästi jo tajuamaan uutta tapaa liikkua,  se on sille tietenkin vaikeaa Valmentaja sanoi meille, että jos ei muuten hevonen pysy suorana, niin sitten mennään käyntiä seuraavaan valmennukseen asti. Mutta koska käynnissä sujuu jo hyvin ja Pallura pysyy suorana, ollaankin otettu sitten jo pätkiä ravia. Ja yleensä, kun siirrytään raviin, suoruus pysyy muutaman askeleen ja katoaa sitten kokonaan :D Ravissa on siis vielä paaaaaaaaljon työtä tehtävänä!

Ravia päästään siis menemään vielä lähinnä pätkiä, sillä jollen saa Palluraa ravissa korjattua suoraksi, siirrän sen aina käyntiin, sillä tarkoitus on nyt katkaista se vinossa liikkumisen kierre ihan top tykkänään. Laukkaaminen kentällä on nyt unohdettu ihan kokonaan siihen asti, että päästään taas valvovan silmän alle.

Palluralla oli harmillisesti kenkä lähes irti viikon verran, enkä uskaltanut sillä kengällä lähteä maastoon, joten laukkailut ovat jääneet nyt kokonaan pois. Kenkä on nyt taas kiinni,ja perjantaina jo päästiinkin käyntimaastoon. Toivottavasti tällä viikolla myös kunnon painatusmaastoon! En uskalla Palluran kanssa vielä lähteä kaksin maastoilemaan, vaikka se onkin osoittautunut melko maastovarmaksi peliksi.

Käynnissä ollaan tehty myös puomiharjoituksia sellaisella välillä, että Pallura joutuu vähän venyttämäänkin käyntiaskeltaan. Toivon mukaan tämä kehittäisi pidemmällä aikavälillä vähän lisää voimaa sinne takapäähän. Sit kun vielä jäis energiaa tehdä tolle omalle ihan järkyttävälle etukenokönötykselle?

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Tuo suoruus on kyllä yksi vaikeimmista asioista... Ruusa on ainakin ihan järkyttävän vino, pitäisi päästä sen kanssa valvovan silmän alle myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis käynnissä suoraan ratsastaminen on ehkä maailman vaikeimpia asioita :D Mutta toivon että jatkossa olis helpompaa, kun nyt tekee pohjatyön kunnolla :)

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!