maanantai 26. elokuuta 2019

Massankasvatuskuurilla: Miten Pallura treenaa?

Blogia pidempään seuranneet tietävätkin, että Pallura oli alkukesästä pienimuotoisella lihotuskuurilla. Nyt läskiasia on kunnossa, mutta sitä toisenlaista massaa tarvittaisiin vielä PALJON. Siis lihasmassaa. Se ei tule pussista, mutta lihasten tekemiseen tarvitaan myös rakennusaineita, ja siksi Pallura on edelleen tuolla samalla, proteiinipitoisella sapuskalla.

Oikeanlaisen ravinnon lisäksi lihasmassan kasvatukseen tarvitaan myös treeniä ja lepoa oikeanlaisessa suhteessa. Pallura on vasta viisivuotias ja vaikka sen jalkojen kasvurajat olivatkin jo kevään röntgenkuvissa suurin piirtein kiinni, sen selkä esimerkiksi luutuu vielä, sillä hevosen selkä luutuu kokonaisuudessaan yleensä vasta kuusivuotiaana. Tähän peilaten Palluralla ei voida ratsastaa joka päivä, vaan se liikkuu viisi kertaa viikossa.

Palluran viikko-ohjelma:

- Sileän treeni kaksi kertaa viikossa
- Puomitreeni kerran viikossa
- Maastossa kaksi kertaa viikossa
- Kaksi vapaapäivää viikossa


Koulutuksellisestihan Pallura on jäljessä ikätovereitaan, sillä se on varsonut viime vuonna ja ollut tänä vuonna useamman kuukauden sairaslomalla. Sileän treeneissä keskitytään tällä hetkellä Palluran suoruuteen ja itsensä kantamiseen. Puomitreenien tarkoitus on kasvattaa voimaa, sillä puomien avulla Pallura joutuu venyttämään askeltaan sekä vähän nostamaan jalkojaan. Puomitreenien tilalta voisi olla myös esteitä, mutta en uskalla hypätä Palluralla vielä johtuen keväisestä loukkaantumisesta.

Maastossa pyritään käymään kaksi kertaa viikossa, mutta täytyy myöntää, että toisinaan toinen noista kerroista vaihtuu sileän treeniin, sillä en uskalla lähteä Palluralla vielä yksin maastoon! Se on toisinaan maastossa aivan superfiksu ja toisinaan sitten taas melko tuulella käyvä, ja silloin on kiva, että on kaveri mukana turvana. 

Maastoilu tekee Palluralle hyvää monestakin syystä. Yksi syy on tietenkin pään tuulettaminen, tekee hyvää hevosen psyykeelle ettei aina tarvitse kiertää kentällä kehää. Toinen syy on lihaksiston kehittäminen. Meillä on aivan loistavat maastot, joissa pääsee kiipeilemään, rämpimään epätasaisilla metsäpoluilla sekä painattamaan kovaa. Kaikki näistä tekevät hyvää lihaksistolle ja tasapainolle. Maastossa joutuu käyttämään lihaksia ihan eri lailla kuin sileällä mentäessä.

Jonkinlaista tulostakin on tullut, selkäranka alkaa pikku hiljaa upota lihasten tekemään "vakoon". Tästähän on väistämättä seurauksena satulansijan muuttuminen, mutta onneksi meillä on erittäin muokattava satula! Toivotaan, että sen saa muokkauspaloin ja kaaren vaihdoin kikkailtua sopivaksi vielä pitkään.

Pyrin rytmittämään ratsastukset siten, että ratsastuspäiviä tulee putkeen kaksi ja sen jälkeen on vapaapäivä. Mutta näitä sovelletaan vähän sen mukaan, koska on valmennus ja koska saadaan maastokaveria. Vapaapäivänsä Pallura viettää vielä ihan tyystin villinä ja vapaana laitumella, mutta täytyy katsoa, pitäkö tarhoihin siirryttäessä ottaa vapaapäivien ohjelmaan jotain kevyttä kävelyä. Tarhassa tulee väkisinkin liikuttua vähemmän kuin laitumella. Mutta todennäköisesti Pallura saa vapailla ne vapaat silloinkin ihan tyystin, sillä en vaan kykene repeytymään tallille joka päivä. Ikävää, kun työ haittaa harrastuksia, mutta jollain se tämäkin harrastus on kustannettava!

Tänä vuonna Pallura ei viettänyt mitään pidempää laidunlomaa, sillä se vasta palaili alkukesästä sairasloman jälkeen hommiin. Muuten se olisi varmaan saanut pitää vähintään viikon mittaisen palautteluloman. Parin viikon päästä sille tulee vähän kevyempi jakso kyllä, kun se rokotetaan. Nuorella onkin kyllä hyvä pitää välillä kevyempiä viikkoja, jotta mieli ja ennen kaikkea kroppa saavat palautua. Kevyempi viikko ei siis kylläkään tarkoita mitään täyslepoa, vaan vaikkapa kevyempää jaksoa maastossa hölkötellen.

Miten teidän muiden nuoret liikkuu?





4 kommenttia:

  1. Mun nelivuotias liikkuu pääsääntöisesti neljä kertaa viikossa, joskus toki vain kolme ja satunnaisesti viisi. Yritetään tehdä monipuolisesti; kentällä sileän treeniä, puomeja, irtohypytystä, ohjasajoa + maastoilua. Joka kuukausi on ollut yleensä viikon vapaajakso normaalien vapaapäivien lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikon vapaajakso onkin varmasti nuorelle hyvä! Meillä toteutetaan Palluralle vain noita kevyempiä käyntijaksoja, kun tarhoissa on sen verran vähän tilaa kuitenkin liikkua, että Pallura turhautuisi muuten. Toki laitumella ollessa onnistuu pitkätkin lomajaksot, mutta ne tosiaan jäivät tänä vuonna väliin :)

      Poista
    2. Pallurahan toki on vuoden vanhempikin, meillä nuo vapaajaksot varmaan jäävät myös ensi vuonna pois (tai no riippuu siltä tuntuuko poni niitä tarvitsevan). Meillä on onneksi talvella iso tarha ja pitkät tarhausajat.

      Poista
    3. Kyllä meilläkin edelleen valmentaja suosittelee noita juurikin viikon lepojaksoja säännöllisesti, mutta meillä tosiaan kun on pienet tarhat, niin sitten vaan kevyempinä jaksoina toteutettuna, eli juurikin maastokävelyä jne :)

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!