keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Talliniksi: Satulan lähettäminen - mitä se maksaa, ja onko satulan lähettäminen postissa turvallista?

Lähes jokainen ratsuihminen on elämänsä aikana tehnyt satulakauppaa. Nykyään se on helppoa facebookin satularyhmissä, ja paljon myydään satuloita suoralla kaupalla. Tällöin toimitustapa on yleensä Posti tai Matkahuolto. Mutta onko satulan lähettäminen postissa turvallista? Paljonko satulan lähettäminen maksaa? Miten satulan pakkaaminen tulisi hoitaa, jotta se säilyisi ehjänä?

Satulassa on monta eri osaa, jotka saattavat kuljetuksessa vaurioitua, jollei satulaa pakkaa oikein. Tärkein niistä on runko. Näin nuoren hevosen omistajana satulakauppaa on tullut tehtyä jonkin verran ja postitettuakin on tullut useampi satula. Näin ollen satuloiden postittaminen on tuttua, ja olenkin tähän postaukseen koonnut teille parhaat vinkit satulan turvalliseen perillesaattamiseen.

Kunnolla pakattua satulaa ei yleensä ole tarpeen lähettää särkyvänä. Itse pakkaan satulat samoin kuin pakkaisin astiatkin: siten, että paketti sisältöineen kestäisi särkymättä pudotuksen kahdesta metristä. En kuitenkaan suosittele kokeilemaan, mutta noin ajatuksen tasolla.

Satulan lähettämiseen tarvitset:

- Tarpeeksi suuren pahvilaatikon
- Vahvaa pakkausteippiä
- Runsaasti pehmustetta laatikkoon (kuplamuovia, sanomalehtiä tms)
- Jätesäkin

Tee näin:

1. Valitse lähetystapa. Postin Numerolla-paketti kulkee kymmeneen kiloon asti hintaan 13,90. Matkahuolto on nostanut hintojaan ja satulan lähettämisestä saa nykyään pulittaa 15,90-19,90 e. Näistä kannattaa valita se, jonka toimipiste on lähempänä sekä lähettäjää että vastaanottajaa. Itselläni on lähi-Ärrällä sekä Matkahuolto, että Posti, mutta jollakulla saattaa olla Postiin 50 kilometriä ja Matkahuoltoon kaksi, tai toisinpäin. Kysy siis vastaanottajalta, kumpaa käytetään.

2. Valitse tarpeeksi iso pahvilaatikko. Numerolla-paketin enimmäismitat ovat 100 x 60 x 60 cm, tämänkokoiseen laatikkoon mahtuu ainakin normaali yleis-, este-, tai koulusatula.

Itselläni on tapana säästää kaikki suuret pahvilaatikot, jos vaikka tavaraa jostain tilatessani sellaisen saan. Näin ei tule paniikkia löytää laatikkoa jostain, kun tarve on.
 
Mikäli sopivaa laatikkoa ei löydy kotoa kätköistä, ainakin Puuilo myy XL-kokoista Smartpost-laatikkoa hintaan 2,50. Tähän mahtuu ainakin suurin osa satuloista, leveä ja kovin suurilla polvituilla varustettu koulusatula ehkä ei.

3. Laita paketin pohjalle pehmustetta. Jos satulassa ei ole satulansuojusta päällä, kääräise se jätesäkkiin, jotta pehmusteet eivät naarmuta satulan nahan pintaa.

4. Aseta satula etukaarelleen laatikkoon pehmusteen päälle. Lisää pehmustetta satulan ympärille sekä siipien väliin niin paljon, että satula ei pääse hölskymään laatikossa yhtään.

Itse säästän myös aina kaikki pakkauksissa tulevat kuplamuovit ynnä muut. Näiden lisäksi sitten käytän rutattuja sanomalehtiä, jotta saan laatikkoon tarpeeksi pehmustetta. Kuvan satulaan lisäsin vielä runsaasti rutattua sanomalehteä ympärille.

5. Lisää pehmustetta myös satulan päälle, ja teippaa kansi kiinni. Lisää teippiä useampi kerros koko laatikon ympäri sekä pituus- että poikittaissuunnassa.

Tarkista, ettei laatikkoon ole jäänyt edellisiltä käyttökerroilta vanhoja viivakoodeja tms, joiden virheellinen lukeminen saattaa hidastaa paketin kulkua. 

Nyt pakkauksen pitäisi olla sen verran tukeva, ettei satula hölsky laatikossa ja sen pitäisi kestää myös se, jos ja kun sen päälle pinotaan muita paketteja.

6. Lähetä paketti. Postin Numerolla-paketin kuljetus pitää ostaa toimipisteestä, Matkahuollon Lähi-paketin taas verkosta. Niin hölmöä kuin se onkin, satula on postitse edullisempi lähettää toimipisteestä kuin verkosta, vaikka lähes kaikkien muiden pakettien kanssa se on juuri toisin päin. Muista, että kummallakin tavalla tarvitset vastaanottajan osoitteen lisäksi myös puhelinnumeron!

Olen kerran vastaanottanut jätesäkkiin pakatun satulan. Tällöin myyjä soitti minulle, että mikä nyt neuvoksi, kun hän on kiertänyt kaikki kotipaikkakuntansa kaupat, eikä mistään ole löytynyt tarpeeksi isoa pahvilaatikkoa. Vastasin, että pakkaa se jätesäkkiin! Satula oli toki ensin kääritty moneen kerrokseen vanhoja peittoja ja sen siipien väliin oli myös laitettu tavaraa niin, että siivet eivät päässeet liikkumaan. Tämä oli niin tiivis paketti, että eipä se olisi voinut paremmin pakattu olla, vaikka olisikin pahvilaatikossa tullut. Silti en välttämättä suosittele jätesäkkitapaa kenellekään :)
Turvallisia satulakauppoja kaikille!2 kommenttia:

  1. Moi, kiitos vinkeistä. Missä saat säilytettyä kaiken sen pakkausmateriaalin ja laatikot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä onneksi kerralla niin kauheasti ole, mutta ne on mulla aina kotona vintillä säilössä. Laatikot kannattaa tietysti "purkaa" eli irrottaa niistä teipit ja litistää, vievät siten vähemmän tilaa :)

      Poista

Kiva kun kävit ja vielä kivempi, jos jätät kommentin!